Regels kleinschalige verkoop bioproducten versoepeld

Kleinschalige verkoop van onverpakte biologische producten worden per 1 januari vrijgesteld van de certificatieplicht. Dat heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekendgemaakt. Aan de vrijstelling worden wel enkele voorwaarden verbonden.

Regels+kleinschalige+verkoop+bioproducten+versoepeld
© Bram Becks

Vrijstelling is mogelijk als die verkopers deze producten alleen voor dit het verkooppunt produceren, bereiden en opslaan. Ze mogen dergelijke producten niet invoeren uit een derde land of de activiteiten uitbesteden aan een derde partij.

Verdere voorwaarden zijn dat de verkochte hoeveelheid niet hoger is dan 5.000 kilo per jaar of de jaaromzet met betrekking tot onverpakte biologische producten is niet hoger dan 20.000 euro of de potentiële certificeringskosten van de exploitant zijn hoger dan 2 procent van de totale omzet met betrekking tot onverpakte biologische producten die door die exploitant zijn verkocht.


Toezicht

Als wordt gekozen om gebruik te maken van de vrijstellingsmogelijkheid, moet Nederland erop toezien dat aan de voorwaarden van de vrijstelling wordt voldaan, zegt Schouten. Verkoop van diervoeders is uitgesloten van de vrijstellingsmogelijkheid.

De ministers heeft de regels aangepast na een motie van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop van afgelopen november. Hierin vroeg hij oplossingen voor de aanstaande certificatieplicht voor verkooppunten met een beperkte omzet van biologische producten. De motie droeg de regering op om op korte termijn met de branchepartijen in gesprek te gaan om te zoeken naar oplossingen voor deze verkooppunten om de drempels weg te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer