Provincie Fryslân wil distelregels wijzigen

Boeren vrezen overlast van distels wanneer voor de speerdistel en kale jonker geen bestrijdingsplicht meer geldt op niet-landbouwgronden. Provincie Fryslân wil deze distelsoorten uit de distelverordening halen.

Provincie+Frysl%C3%A2n+wil+distelregels+wijzigen
© Dirk Hol

Het voornemen van de provincie om het distelbeleid te wijzigen, kan op kritiek rekenen van LTO Noord. Het verbaast de agrarisch belangenbehartiger dat de provincie aanpassingen wil doorvoeren. Dat gebeurt terwijl uit een ambtelijk gesprek naar voren kwam dat er inhoudelijk niets zou worden gewijzigd aan de distelverordening.

'De distels moeten weer terug in de verordening. De provincie heeft overijverige ambtenaren in dienst met groene ambities die dit op eigen houtje weten door te voeren. Dat is verontrustend. Op deze manier ga je niet met elkaar om', stelt LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries.


Biologische boeren

Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF) is ook niet blij met de provinciale aanpassing. 'Wij worden opgezadeld met een besmettingsrisico, met onkruid dat onze buren als terreinbeherende organisaties, maar ook het waterschap laten staan', stelt bestuurslid Sjoerd Brandsma.

'Wij kunnen geen chemische gewasbeschermingsmiddelen inzetten. Het is vreemd beleid van de provincie. Aan de ene kant wil ze meer biologische boeren, aan de andere kant maakt ze het biologische boeren moeilijker door aanpassing van bijvoorbeeld de distelverordening.'


Nauwelijks problemen

Volgens provincie Fryslân leveren de kale jonker en speerdistel nauwelijks problemen meer op voor de landbouw. 'De bestaande distelverordening is bijna zeventig jaar oud. In deze periode is er vele veranderd ten aanzien van landgebruik en stoorverspreidng', reageert de woordvoerder.

'De soort kale jonker komt door de gewijzigde waterhuishouding en het aangepast graslandbeheer eigenlijk alleen nog maar voor in natuurreservaten. Hoogproductieve graslanden worden door de soort gemeden. Dat geldt ook voor de speerdistel.' De regels die voor distelbestrijding gelden, zijn onderdeel van de Friese ontwerpomgevingsverordening. LTO Noord heeft een zienswijze ingediend op deze conceptomgevingsverordening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer