CDA+vraagt+opheldering+over+Wierdense+Veld
Nieuws
© ANP

CDA vraagt opheldering over Wierdense Veld

Het CDA heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om opheldering gevraagd over het Wierdense Veld. De doelstellingen en bijbehorende maatregelen voor dit natuurgebied in het kader van Natura 2000 trekken een enorme wissel op de agrarische bedrijven in de omgeving.

Het provinciebestuur van Overijssel heeft vorige week een brief gestuurd naar Schouten om meer duidelijkheid te vragen over de juridische en financiële kaders voor de ontwikkeling van het Natura 2000-gebied Wierdense Veld. Eerder bleek dat dat het lastig is natuurherstel en drinkwaterwinning te combineren, zoals in het Wierdense Veld. Ook bleek dat de hiervoor benodigde maatregelen grotere gevolgen voor de landbouw hebben dan eerder voorzien.

De kosten voor natuurherstel en herstel voor het hoogvee worden geraamd op 39,5 miljoen euro. CDA-Kamerlid Derk Boswijk vraagt zich af hoe doelmatig de miljoenen euro' zijn die in de ontwikkeling van het Wierdense Veld worden gestoken. 'Staan de geraamde kosten in verhouding tot de te behalen natuurdoelen? In hoeverre zijn de benodigde investeringen doelmatig? Wat is het maatschappelijk draagvlak om in totaal 39,5 miljoen euro te besteden aan een natuurgebied van 420 hectare?'


Verder wil Boswijk weten of het klopt dat de drinkwaterwinning in droge, warme zomers op gespannen voet staat het met het doel om verdroging van het Wierdense Veld tegen te gaan. 'Hoe realistisch is de inschatting om de drinkwaterproductie op niveau te houden zoals bepaald in de vergunning, gezien de droge warme zomers die we afgelopen twee jaar hadden?'
Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer