LTO+Noord+wil+provinciale+ontheffing+voor+zonneparken
Nieuws
© Nationale beeldbank

LTO Noord wil provinciale ontheffing voor zonneparken

LTO Noord regio Oost wil dat er een ontheffingsplicht komt voor zonneparken op agrarische grond. Op die manier wordt landbouwgrond in beginsel uitgesloten voor zonneparken en wordt de markt gedwongen tot 'creativiteit en het zoeken naar echt duurzame oplossingen'.

Die boodschap gaf bestuurder Ben Haarman van LTO Noord regio Oost woensdag mee aan Provinciale Staten van Overijssel tijdens een commissievergadering over de Overijsselse Regionale Energie Strategieën (RES'sen).

LTO Noord had eerder al aangegeven het advies van de adviesgroep voor de RES West-Overijssel niet te ondertekenen, omdat zon op boerenland niet voldoende wordt uitgesloten. Dat signaal is nu gevolgd door de oproep aan de provincie om haar gezag te gebruiken en een provinciale ontheffing in te stellen. Idee daarbij is dat gemeenten en ontwikkelaars genoodzaakt zijn eerst de volledige zonneladder te doorlopen, en er slechts in uitzonderingssituaties een beroep op landbouwgrond gedaan kan worden.

Verschillende Statenleden vroegen zich af of de oproep van LTO betekent dat de organisatie geen vertrouwen heeft dat gemeenten de uitvoering van de energietransitie tot een goed einde kunnen brengen. Dat is echter te kort door de bocht, stelt Haarman. 'Maar je kunt je wel afvragen of deze opgave niet te groot is voor gemeenten. Want in de praktijk zien we dat het niet goed loopt. Laten we daarom zorgen dat het ombuigt en er regie wordt gevoerd. Dat iedereen zich er van bewust is dat de zonneladder goed doorlopen moet worden.'


Collectief belang

Haarman zegt begrip te hebben voor boeren die ervoor kiezen grond af te staan voor zonneparken. 'Investeerders komen met hele grote bedragen en wij gaan niet over individuele keuzes van boeren. Wij gaan voor het collectief belang, en dat is dat er landbouwgrond behouden moet blijven voor de toekomst van onze jonge boeren. Het is echter lastig tegen de stroom in te roeien aangezien de Rijksoverheid de verkeerde ontwikkeling stimuleert.'

Volgens Haarman wil LTO Noord ook een rol spelen in het ombuigen van de verhouding wind tot zon. Die is in de plannen 40 om 60 procent, maar zou omgekeerd kunnen worden. 'Daar kunnen we zeker in steunen. Er is al veel te behalen met boerderijmolens van maximaal 30 meter hoog. Het is nog niet te laat, er is nog veel te redden. Laten we dat met elkaar oppakken.'

Op 1 juli moeten alle RES'sen geaccordeerd zijn door provincies, gemeenten en waterschappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer