Oostelijke provincies willen 200 miljoen euro voor landbouwinnovatie

Overijssel en Gelderland willen dat de nieuwe regering mee investeert in een innovatiefonds van 200 miljoen euro voor agrarisch ondernemers.

Oostelijke+provincies+willen+200+miljoen+euro+voor+landbouwinnovatie
© Het Hoge Noorden

Dat helpt boeren 'groen te doen zonder rood te staan', staat in een brief van de twee oostelijke provincies aan informateur Herman Tjeenk Willink. Gelderland en Overijssel komen in de brief naar eigen zeggen met 'slimme oplossingen voor de grote vraagstukken van Nederland', aldus commissarissen van de Koning John Berends (Gelderland) en Andries Heidema (Overijssel).Met ruim drie miljoen inwoners en een vijfde van het landoppervlak vormen de provincies Gelderland en Overijssel een belangrijk deel van Nederland. 'Met onze ruimte, onze innovatiekracht en onze strategische ligging op de belangrijkste corridors van en naar Duitsland kunnen wij veel voor Nederland betekenen', schrijven de commissarissen van de Koning. 'Samen met de acht sterke regio's in onze provincies leveren wij graag onze bijdrage aan de oplossingen voor de grote nationale uitdagingen.'


Innovatie is essentieel

Om de stikstofcrisis en de droogte te lijf te gaan, speelt innovatie in de landbouw een essentiële rol. 'Wageningen University & Research, Mineral Valley Twente en initiatieven als melkveeproefbedrijf de Marke lopen voorop met oplossingen die een wereldwijde impact hebben. Denk aan mestreductie, bodemverbetering en de ontwikkeling van vleesvervangers', geven Berends en Heidema aan.

Overijssel en Gelderland investeren samen al 150 miljoen euro in natuurherstel, uitbreiding van natuur en biodiversiteit en landbouwinnovaties. Heidema: 'Helaas is dit niet genoeg. We vragen daarom de nieuwe regering om onder meer mee te investeren in een innovatiefonds van 200 miljoen euro voor agrarisch ondernemers. Dat helpt hen 'groen te doen zonder rood te staan'. Voor de aanpak van droogte en stikstof vragen we het Rijk om 480 miljoen euro.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer