Grote+kavelruil+in+IJsselstreek+is+rond
Nieuws
© Twan Wiermans

Grote kavelruil in IJsselstreek is rond

478 hectare natuur en landbouwgrond in de IJsselstreek wisselt van eigenaar in een kavelruilproject. Dat is erop gericht om meer aaneengesloten en robuustere natuurgebieden te maken.

De ruil werd sinds 2018 voorbereid door verschillende terreinbeherende organisaties. LTO Noord was betrokken namens boeren die grond pachten in de verschillende gebieden. Het gros van de hectares betreft natuurgrond. Staatbosbeheer koopt 158 hectare grond van provincie Overijssel. 308 hectare van Staatsbosbeheer wordt verkocht aan andere organisaties, waaronder een groot deel aan stichting IJssellandschap.

'Het Nijendal is een waardevolle toevoeging op het beheergebied van IJssellandschap', aldus Judith Snepvangers, algemeen directeur IJssellandschap. 'Het past naadloos bij onze visie, omdat landbouw en natuur hier elkaar nadrukkelijk versterken. Het terrein wordt grotendeels onderhouden door een biologische boer uit de directe omgeving op een kwalitatief hoogstaande manier.'


Gedeputeerde: 'Uniek en innovatief'

'Deze kavelruil is een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen overheid en maatschappelijke organisaties bij het versterken van de natuur. Het is ook een uniek en innovatief project', geeft gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) aan.

'Niet eerder is er op basis van een ruilplan, waaraan zowel terreinbeherende organisaties als particuliere natuurorganisaties mee konden doen, zoveel natuur geruild. De provincie gaat onderzoeken of het ruilen van natuurgronden in de toekomst vaker kan worden toegepast en of provinciale natuurgronden daarbij kunnen worden ingezet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer