Geen+handtekening+LTO+Noord+onder+advies+RES+West%2DOverijssel
Nieuws
© Ruben Meijerink

Geen handtekening LTO Noord onder advies RES West-Overijssel

LTO Noord heeft het advies van de adviesgroep RES West-Overijssel niet ondertekend. De agrarisch belangenbehartiger vindt dat zonne-energie op landbouwgrond niet voldoende wordt uitgesloten in de conceptversie van de Regionale Energie Strategie (RES).

Donderdag ondertekenden de maatschappelijke partners in de adviesgroep het advies aan de overheden die samen aan de lat staan voor de RES West-Overijssel. De handtekening van LTO Noord ontbreekt. 'Dat wil niet zeggen dat wij het vertrouwen in de adviesgroep opzeggen, daar maken we nog steeds deel van uit', benadrukt LTO Noord-regiobestuurder Klaas de Lange. De andere organisaties zijn vooraf ook ingelicht over de motivatie van LTO om niet te tekenen.

'Het is ingegeven door de mate waarin het onderwerp zonnevelden op landbouwgrond leeft onder onze achterban', legt De Lange uit. 'Zolang landbouwgrond openstaat als keuzelocatie voor zonne-energie, zullen er subsidieverslindende projecten met buitenlandse investeerders komen. Dat gaat ten nadele van de landbouw, is slecht voor de sector.'

LTO Noord vreest dat het geld regeert op die manier. 'Er zullen boeren zijn die kiezen voor een zonnepark op hun grond. Als zij boer blijven en met de opbrengst van de verkochte grond elders de grondmarkt opgaan, drukken ze andere boeren uit de markt', aldus De Lange.


Zonneladder

LTO Noord stelt dat de potentie van zon op dak en restlocaties te weinig wordt erkend in het advies van de adviesgroep. Van de zonneladder, die de ontwikkelvolgorde aangeeft voor energieopweklocaties, komt volgens de organisatie weinig terecht.

De Lange: 'We begrijpen dat iedereen voorstander is van de zonneladder. Tegelijkertijd komt er niets van die ladder terecht als we niet beginnen met duidelijk en stevig beleid. Het uitsluiten van landbouwgrond en meer regie vanuit overheden op wel gewenste ontwikkelingen zijn daarbij essentieel.'


Zon op landbouwgrond

Het openhouden van de optie van zon op landbouwgrond leidt tot een aanhoudende stroom initiatieven die niet aansluiten bij de gewenste ontwikkelvolgorde. Samen met overheden willen LTO en het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt zich inzetten voor de uitrol van zon op dak, erf en restgronden in combinatie met opwek uit wind. De organisaties vragen om doelgericht beleid op het volgen van de zonneladder, te beginnen met het uitsluiten van zonnevelden op waardevolle landbouwgronden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer