Duitse boerendochter wint zaak om klimaatwet

De Duitse regering moet de klimaatwet uit 2019 aanscherpen. Dat heeft de hoogste rechtbank in het land bepaald. De aanpassingen moeten uiterlijk eind volgend jaar zijn doorgevoerd. Een boerendochter van het Waddeneiland Pellworm was een van de eisers.

Duitse+boerendochter+wint+zaak+om+klimaatwet
© ANP Persbureau

In de Duitse klimaatwet is onder meer vastgelegd dat voor 2030 de uitstoot van broeikasgassen met zeker 55 procent moet zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Volgens de federale rechtbank in Karlsruhe schendt de wet niet de rechten van toekomstige generaties, maar is wel duidelijk dat deze niet voldoende voorziet in een verdere vermindering van de uitstoot vanaf 2031.

Duitsland streeft ernaar in 2050 vrijwel geen broeikasgassen meer uit te stoten. Om dit doel te behalen, moet de uitstoot van broeikasgassen na 2030 met 'grote snelheid en urgentie' worden verminderd. De lasten moeten beter worden verspreid, omdat de huidige wet 'de hoge last van emissiereductie onherroepelijk uitstelt tot na 2030'.


Door de tekortkomingen van de wet worden de vrijheden geschonden van de veelal jonge mensen die de zaak voor de rechtbank hebben gebracht, aldus de rechtbank. Dat zijn onder meer milieuorganisatie Bund en de klimaatbeweging Fridays for Future. Zij vinden dat de federale regering niet genoeg doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken.


Boerenfamilie

De 22-jarige Sophie Backsen (foto 2e van rechts), een van de eisers, laat weten dolblij te zijn met het besluit van de rechtbank. Als dochter van een boerenfamilie op het Duitse Waddeneiland Pellworm vreest ze dat de stijgende zeespiegel het laaggelegen eiland opslokt waardoor zij het bedrijf van ouders niet kan overnemen. 'Effectieve klimaatbescherming moet nu worden geïmplementeerd en niet over tien jaar als het te laat is', zegt ze over het klimaatbeleid.

De regering lijkt de rechterlijke uitspraak in de eerste reacties te verwelkomen, terwijl het ook wordt gezien als een nieuwe tegenslag voor bondskanselier Angela Merkel. Haar partij staat in de peilingen achter op de Duitse Groenen. De linkse milieupartij van Annalena Baerbock lijkt bij de stembusgang in september af te stevenen op een verkiezingswinst.

De klimaatwet moet uiterlijk op 31 december 2022 zijn aangepast. Van de rechtbank moet worden gespecificeerd hoe het land de klimaatdoelstellingen gaat halen, terwijl het ook rekening houdt met de periode na 2030.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer