Topman+ASR+wil+noodfonds+voor+klimaatramp
Nieuws
© John Claessens

Topman ASR wil noodfonds voor klimaatramp

Nederland moet een noodfonds aanleggen voor een grote klimaatramp. Topman Jos Baeten van verzekeraar ASR acht de kans groot dat een dergelijke ramp er komt.

Verzekeraars dekken de claims niet voor schade door grote overstromingen, dijkdoorbraken of andere klimaatrampen. Daarom moet er een klimaatpot komen waar alle Nederlanders aan meebetalen, zegt Baeten tegen RTL Nieuws.

De ASR-topman wijst onder meer op de extreme hagelbui die in 2016 Brabantse boeren trof. Die hagelbui leverde voor de verzekeraars een totaalbedrag aan schade op van 600 miljoen euro. In 2008 bedroeg de schade van een flinke hagelbui nog 80 miljoen euro.


Andere verzekeraars staan achter het voorstel, zegt Baeten. Op dit moment bedraagt de weergerelateerde schade aan gebouwen en auto's jaarlijks 364 miljoen euro. Daar kan in de komende jaren 250 miljoen euro bijkomen.

Het voorstel voor een klimaatschadepot leeft al langer. In 2007 en 2013 is het plan meerdere keren door het Verbond van Verzekeraars besproken met topambtenaren en ministers, maar het werd steeds naar de prullenbak verwezen.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer