Drie+keer+zoveel+oogstverlies+door+droogte+en+hitte+in+Europa
Nieuws
© Twan Wiermans

Drie keer zoveel oogstverlies door droogte en hitte in Europa

De negatieve effecten van hitte en droogte op de oogstopbrengsten zijn in de afgelopen vijftig jaar in Europa verdrievoudigd. Dat blijkt uit een internationale studie waar het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw over bericht. Vooral de gevolgen voor de graanproductie vallen op.

De graanverliezen als gevolg van droogte nemen jaarlijks met 3 procent toe. Dat is vooral het geval bij tarwe in het midden en oosten van Europa en bij gerst in het Middellandse Zeegebied. Bij graansoorten zijn de oogstverliezen tweemaal zo hoog als bij andere gewassen. Volgens de onderzoekers moet er meer worden gekeken naar teelten die wel zijn aangepast aan klimaatverandering. Bij het onderzoek zijn instituten en universiteiten betrokken uit Portugal, Duitsland en de Verenigde Staten.

Volgens de onderzoekers zijn historische weer- en opbrengstdata tot nu toe onvoldoende onderzocht en met elkaar in verband gebracht. In het onderzoek is gekeken naar de gevolgen van droogte, hittegolven, overstromingen en koudegolven voor de Europese gewasproductie. In de nieuwe studie combineren de onderzoekers landbouwgegevens met een database van extreme weerrampen tussen 1961 en 2018. De resultaten tonen aan dat droogte en hittegolven de Europese graanopbrengsten gemiddeld met respectievelijk 9 en 7,3 procent hebben verminderd over de afgelopen vijftig jaar.


Heftiger

In de periode 1964-1990 leidden droogte en hitte tot een productieverlaging van 2,2 procent. Van 1991 tot 2015 was er sprake van een verlaging met 7,3 procent. Droogte komt steeds vaker voor en de droogteperiodes zijn ook steeds heftiger.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer