ZLTO uit kritiek op Zeeuwse nota Klimaatadaptatie

ZLTO Zeeland kraakt in een brief aan stuurgroep Klimaatadaptatie een aantal kritische noten over de nota Klimaatadaptatiestrategie Zeeland (KasZ) van de provincie. Ze hoopt dat de nota op deze punten wordt aangepast.

ZLTO+uit+kritiek+op+Zeeuwse+nota+Klimaatadaptatie
© Rijkswaterstaat

Zo laat ZLTO weten dat ze het realiseren van verbindingszones tussen gebieden buiten het Natuurnetwerk beschouwt als een extra claim op landbouwgrond. Dat geldt ook voor de extra bufferzones rond natuurgebieden. 'Daar stemmen we niet zonder meer mee in', zegt Ko de Regt, secretaris van ZLTO Zeeland.

Volgens de nota zorgt temperatuurstijging door klimaatverandering ervoor dat de omstandigheden voor de huidige teelten minder aantrekkelijk worden. 'Dat is onjuist', aldus De Regt. 'Planten groeien in Zeeland prima met gemiddeld een wat hogere temperatuur. Het probleem zit hem voornamelijk in de extremen, niet in de gemiddelde temperatuur.'


Maatschappelijke opgave

Ook mist ZLTO in de nota het expliciete belang van externe aanvoer van zoet water en merkt ze op dat de landbouwsector niet alles zelf in de hand heeft. De Regt: 'Klimaatverandering is een maatschappelijk vraagstuk. Het is van belang dat de verhouding in maatregelen en opties in en tussen sectoren evenredig en proportioneel dient te verlopen. De kracht zit ook in wederkerige innovatieve oplossingen en samenwerking.'

ZLTO wijst de stuurgroep op de uitgangspunten die gezamenlijk zijn vastgelegd in het Ambitiedocument Landelijk gebied. 'Hierbij lopen wederzijdse meerwaarde en belangen parallel aan maatwerk, vrijwilligheid en verdienmodellen. Deze leidraad wensen wij te hanteren in discussies, ook als het gaat om klimaatadaptatie.'


Volhoudbare landbouw

Het doel van Klimaatadaptatiestrategie Zeeland is om de provincie in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht te hebben. Voor de Zeeuwse landbouw betekent het dat deze in 2050 volhoudbaar is, ondanks weersextremen en veranderende omstandigheden. Een bedrijf moet op de lange term?n bestaansrecht en een verdienmodel hebben en produceren in evenwicht met de (natuurl?ke) omgeving.

Volgens de nota is klimaatadaptatie een opgave voor de gehele Zeeuwse samenleving: burgers, bedr?ven en overheden. Samenwerking is een vereiste en de strategie moet hieraan richting geven. Na de inspraakperiode gaan de provincie en gemeenten de KasZ vertalen in hun omgevingsvisies en het waterschap in hun beleid. Omdat de inzichten in klimaatverandering regelmatig veranderen, wordt de nota voortdurend geëvalueerd en indien nodig aangepast aan de nieuwste inzichten en voorspellingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer