Keukenproducent in zee met koolstofboeren

Het bedrijf DKG, producent van de keukenmerken Bruynzeel en Keller, is al klimaatneutraal, maar wil nu met behulp van boeren ook CO2-positief worden.

Keukenproducent+in+zee+met+koolstofboeren
© ZLTO

Dat doel moet worden gehaald door de samenwerking met twee koolstofboeren in een straal van 15 kilometer rondom de fabriek in het Brabantse Bergen op Zoom. Zij gaan de komende vijf jaar aan de slag om CO2 te binden in de bodem.

Op basis van wetenschappelijke onderzoek is een set aan landbouwmaatregelen opgesteld waarmee een boer CO2 uit de lucht langdurig vastlegt in de bodem. Met niet-kerende grondbewerking, groenbemesters, akkerranden, vanggewassen of het niet scheuren van grasland vergroten de boeren het bodemleven waardoor er meer koolstof in de bodem wordt gebonden. Naast CO2-binding zijn er nog extra voordelen zoals een toename van de biodiversiteit en een hogere weerbaarheid tegen klimaatextremen.


De twee boeren ontvangen een financiële vergoeding per gemeten ton vastgelegde koolstof en worden begeleid door experts in hun weg naar een optimaal resultaat. Elk jaar leggen de boeren 30 ton CO2 vast met behulp van de bijdrage van DKG. Dit betekent dat in vijf jaar tijd maar liefst 150 ton CO2 wordt vastgelegd in de bodem, een hoeveelheid die gelijkstaat aan de productie van 70.000 keukenkasten.


Voortgang monitoren

Met behulp van (bodem)metingen en jaarlijkse rapportages monitort ZLTO de voortgang. ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema zegt dat de boeren door koolstofvastlegging in hun bodem direct zorgen voor een vermindering van CO2 in de atmosfeer. 'De hele wereld is op zoek naar nieuwe manieren om koolstof te binden, maar vergeet daarbij de kracht van lokale landbouwbodems. Vanuit ZLTO verbinden we bedrijven en boeren om lokaal koolstof vast te leggen met zichtbaar resultaat voor de directe omgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer