EU wil regelgeving rond gentech herzien

De Europese regelgeving voor genetisch gemodificeerde organismen loopt niet in de pas met de technologische ontwikkelingen op dit gebied. De Europese Commissie roept daarom op deze EU-regels te herzien.

EU+wil+regelgeving+rond+gentech+herzien
© Europese Unie

De Europese Commissie publiceerde donderdag een herziening van de EU-regels voor genetisch gemodificeerde organismen (gmo's). Dit onderzoek werd verricht naar aanleiding van een uitspraak uit 2018 van het Europese Hof dat technieken om het genoom van een organisme te veranderen, zoals Crispr-Cas, onder de bestaande gmo-regels moeten vallen. De Europese Commissie concludeerde daaruit dat de huidige wetgeving niet langer voldoet.

In het 117 pagina's tellende rapport staat dat nieuwe genetische technieken (NGT's) als Crispr-Cas het potentieel hebben om bij te dragen aan de verduurzaming van de land- en tuinbouw en het voedselsysteem. Het rapport maakt een onderscheid tussen het veranderen en aanpassen van genen in gewassen en het overbrengen van genen van het ene organisme naar het anderen.


Open dialoog

'De gepubliceerde studie concludeert dat nieuwe veredelingstechnieken kunnen bijdragen aan duurzaamheid, in lijn met de doelen van de boer-tot-bordstrategie. Met de veiligheid van consumenten en het milieu in ons achterhoofd is het tijd om een open dialoog te voeren met onze burgers, lidstaten en het Europees Parlement over het gebruik van deze biotechnologieën in de EU', aldus EU-commissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid en Voedselveiligheid.


Wel blijft er bezorgdheid bestaan over voedselveiligheid en de gevolgen voor het milieu en de biodiversiteit. De etikettering van producten met gmo-ingrediënten is daarom ook een belangrijk vraagstuk. Onder ngo's bestaat de vrees dat nieuwe producten straks zonder gedegen veiligheidsonderzoek in de schappen van de supermarkten belanden.

'Elke verdere beleidsmaatregel moet erop zijn gericht NGT-producten in staat te stellen bij te dragen aan duurzaamheid en tegelijk de zorgen weg te nemen. Tegelijkertijd mogen NGT-toepassingen in de landbouwsector andere aspecten van duurzame voedselproductie niet ondermijnen, bijvoorbeeld wat betreft biologische landbouw', aldus een van de conclusies uit het rapport.


Openbare raadpleging

In een vervolg op het donderdag verschenen rapport gaat de Europese Commissie de EU-lidstaten raadplegen. Ook komen er een effectbeoordeling en een openbare raadpleging voor EU-burgers en andere betrokken partijen.

Brancheorganisatie Plantum is blij dat met het EU-rapport een nieuwe start wordt gemaakt met de discussie over plantenveredeling. 'We zijn verheugd over de teneur van het rapport, dat het belang van veredeling benadrukt en bevestigt dat de huidige wetgeving onvoldoende geschikt is', zegt directeur Niels Louwaars.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer