Schouten krijgt zware dobber aan Crispr-Cas

De plantaardige sectoren willen aan de slag met nieuwe technieken voor veredeling, zoals Crispr-Cas. Daarvoor is een Europese wetswijziging nodig. Landbouwminister Carola Schouten heeft de zware taak om hiervoor voldoende steun te vinden in Europa.

Schouten+krijgt+zware+dobber+aan+Crispr%2DCas
© Dirk Hol

De Tweede Kamer gaf minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige week een opdracht mee tijdens een debat over biotechnologie. Schouten moet zich in Europa hard maken voor toepassing van nieuwe cisgenesetechnieken voor veredeling als Cripsr-Cas.

Bij deze vorm van genetische modificatie worden eigenschappen binnen een soort of binnen kruisbare soorten van de ene plant naar de andere overgebracht, precies zoals dat via de natuurlijke weg ook kan plaatsvinden, maar dan sneller.

In de agrosector wachten ondernemers op biotechtoepassingen om veredeling te versnellen. Hiermee heeft de sector sneller weerbare planten beschikbaar die minder gewasbescherming nodig hebben of beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet zich zal inzetten om technieken als Crispr-Cas in Europa geaccepteerd te krijgen. Van dat voornemen is anderhalf jaar later nog weinig terechtgekomen, stelden de Kamerleden tijdens het debat.

Sommige politici vrezen dat de publieke opinie zich tegen Crispr-Cas kan keren

Schouten is de eerste om toe te geven dat het succes op zich laat wachten. Het is ook geen eenvoudige opdracht. Het Europese Hof heeft immers vorig jaar bepaald dat Crispr-Cas wordt gerekend tot genetische modificatie (gmo). Dat betekent dat toepassing van Crispr-Cas door de vele regels en beperkingen rond gmo praktisch niet te doen is.

Desondanks ziet de minister kansen om de wet in Europees verband te veranderen. De uitspraak van het Europese Hof over de biotechnologie impliceert volgens haar ook dat de wetgever aan zet is om de wet aan te passen. Dat betekent wel dat Nederland voldoende steun moet zien te krijgen voor een Europese wetswijziging.


Het zal Schouten nog niet meevallen om genoeg politieke partijen en landen achter haar te krijgen. In Nederland is weliswaar een brede meerderheid voor toepassing van de nieuwe veredelingstechnieken, maar in Europa is dit anders. In sommige landen wordt Crispr-Cas gelijkgetrokken met gmo. Sommige politici vrezen dat de publieke opinie zich tegen Crispr-Cas kan keren, waarbij de weerstand niet op feiten, maar op emotie is gebaseerd.

Op bijstand van een brede lobby van de Europese veredelingsbedrijven hoeft de minister niet te rekenen. Deze bedrijven vormen in Nederland een gewaardeerde bedrijfstak, maar in veel Europese landen is het een kleine sector waarvan het belang mogelijk wordt onderschat. Het zal voor Schouten dan ook een flinke klus worden om beleidsmakers uit die landen over de de streep te trekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer