Britse boeren blij met komst gentechnologie

De Britse regering heeft een raadpleging aangekondigd over het toestaan van genbewerking in de landbouw. Milieuminister George Eustice zei dat die technologie aanzienlijke voordelen voor de natuur en het milieu kan opleveren. Londen kan hier nu zelf wetten voor opstellen, nu het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie.

Britse+boeren+blij+met+komst+gentechnologie
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Genbewerking is wat anders dan genetische modificatie. Bij genbewerking bevatten organismen geen DNA van andere soorten. Een voorbeeld van genbewerking is Crispr-Cas. Door het Europees Hof van Justitie wordt genbewerking nog op dezelfde manier gereguleerd als genetische modificatie en is dus niet toegestaan.

Toch heeft Crispr-Cas inmiddels veel pleitbezorgers in de EU-landen die de techniek breder willen toepassen. Landbouwminister Carola Schouten en haar Duitse collega Julia Klöckner staan achter deze methode, net als onder meer Spanje, Denemarken, Estland en Zweden.


Ruimere regels

De donderdag in Groot-Brittannië gelanceerde raadpleging stelt voor om ruimere regels te gaan toepassen. Deze benadering is eerder al overgenomen door een groot aantal landen, waaronder Japan, Australië en Argentinië. Onderzoek heeft aangetoond hoe gentechnologie kan helpen bij het produceren van varkens die resistent zijn tegen schadelijke ziekten als PRRS en Afrikaanse varkenspest.

In reactie op de aankondiging zei vicevoorzitter Tom Bradshaw van de Britse agrarische federatie NFU dat genbewerking grote voordelen kan bieden voor de Britse landbouw. 'Nieuwe biotechnologieën maken het ook mogelijk om voedingsmiddelen te ontwikkelen met veel directere voordelen voor het publiek, zoals gezondere oliën, een hoger vitaminegehalte en producten met een langere houdbaarheid.'


Hulpmiddel

'We weten dat het bewerken van genen op zichzelf geen wondermiddel zal zijn, maar het kan een zeer belangrijk hulpmiddel zijn om ons te helpen de uitdagingen voor de toekomst het hoofd te bieden', aldus de Engelse NFU-leider.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer