Verkoop VLOG-zuivel groeit in Duitsland

In Duitsland werd in 2020 ongeveer 8,8 miljard euro uitgegeven aan zuivelproducten zonder genetische modificatie, de zogenaamde VLOG-producten. Dat is 14 procent meer dan in 2019. Voor 2021 wordt een uitgave van 9,3 miljard euro voor VLOG-zuivel verwacht. Dat is nog eens een plus van 5 procent.

Verkoop+VLOG%2Dzuivel+groeit+in+Duitsland
© Pixabay

In totaal werd in 2020 door de oosterburen 12,6 miljard euro uitgegeven aan VLOG-producten Dat is ongeveer 12 procent meer dan in het voorgaande jaar. Het VLOG-marktaandeel in de totale voedingsuitgaven ligt nu rond de 5,4 procent. Het aandeel melk- en melkproducten bedroeg in 2020 70 procent van de totale consumentenuitgaven aan VLOG-producten.

Pluimveevleesproducten namen 2,2 miljard euro, oftewel 17 procent, van de totale uitgaven voor hun rekening . Eieren kwamen met 1,1 miljard euro op 9 procent van de totale consumentenuitgaven aan VLOG-producten. De overige producten komen met 0,5 miljard euro uit op 4 procent.

'De producten van 'Ohne Gentechnik' zijn de afgelopen tien jaar niet meer weg te denken uit de schappen en winkelmandjes. Consumenten hechten veel belang aan ggo-vrij. Daarmee bedoelen ze ook uitdrukkelijk nieuwe genetische manipulatieprocessen als Crispr-Cas. Dat blijkt uit de huidige onderzoeken', aldus VLOG-directeur Alexander Hissting.


'Regulering essentieel'

Hissting vreest de aangekondigde EU-studie over de regulering van nieuwe genetische manipulatie. 'Voor consumenten, de landbouw- en voedingsindustrie en retailers is het daarom essentieel dat de genbewerking Crispr-Cas nog steeds als genetische manipulatie wordt beschouwd. Anders is er geen transparantie meer, dat maakt etikettering bijna onmogelijk. Genetische manipulatie is genetische manipulatie.' Hij pleit ervoor dat de autoriteiten zelf verificatieprocedures toepassen. 'VLOG en andere organisaties hebben vorig jaar met de Cibus-test aangetoond dat dit kan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer