Verkamman: 'Onze landbouwtechniek raakt achter op China'

De Europese Unie laat Nederlandse landbouwkennis verwelken, dat zegt directeur Annemiek Verkamman van HollandBIO in het kader van ANP Expert Support. Volgens haar raakt Nederland raakt nieuwe landbouwtechnieken achter op China en de Verenigde Staten. Verstikkende wet- en regelgeving is daarvan de oorzaak.

Verkamman%3A+%27Onze+landbouwtechniek+raakt+achter+op+China%27
© Shutterstock

Kennis van biotechnologie vertaalt zich nog te weinig in bedrijvigheid en innovaties voor een duurzame landbouw, aldus Verkamman. 'Zo hebben we in Wageningen de beste landbouwuniversiteit ter wereld in huis, maar daar plukken we niet alle vruchten van.

De reden daarvoor is de verstikkende Europese wet- en regelgeving op genetische modificatie. Daarom wil HollandBIO ruim baan voor innovaties uit biotechnologie die de grote uitdagingen van deze tijd kunnen helpen oplossen. Bijvoorbeeld door gewassen die minder beschermingsmiddelen of grondstoffen nodig hebben of die zelfs beter bestand zijn tegen een veranderend klimaat.


Achterhaalde wetgeving

De Europese wet- en regelgeving is volgens Verkamman achterhaald. Daardoor kunnen biotechnologiebedrijven die moderne technieken als Crispr-Cas gebruiken voor het ontwikkelen van betere gewassen, deze innovaties nu niet in de Nederland en Europese supermarktschappen krijgen.

Het doorlopen van die regels duurt op dit moment te lang, meent Verkamman. Bovendien zijn er veel onzekerheden, met extra kosten tot gevolg. Bedrijven kunnen dus in Europa onvoldoende werk maken van moderne veredeling. Onderzoek en ontwikkeling van toepassingen uit moderne veredeling zullen verwelken, terwijl zij elders in de wereld floreren.

'We kunnen het ons in Europa en vooral ook Nederland niet veroorloven om ons de kaas van het brood te laten eten. Zeker in het licht van de doelstellingen op duurzaamheid, klimaat en voeding die de wereldwijde Sustainable Development Goals en de Europese boer-tot-bordstrategie stellen.'


Drempels wegnemen

Volgens de directeur van HollandBIO hebben we in Nederland alle ingrediënten in huis voor een rol van betekenis met excellente landbouwwetenschap, een toonaangevend voedselcluster rond Wageningen en innovatieve veredelaars, biotechnologiebedrijven, boeren en telers. HollandBIO vindt dan ook dat de Europese Commissie, die eind deze maand een oordeel velt over de huidige wet- en regelgeving, het potentieel van deze sleuteltechnologie moet ontgrendelen. Zo nemen we de drempels weg voor innovaties uit biotechnologie die mens, dier en planeet vooruithelpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer