Grote problemen kuikenhouders door ondoordachte actie NVWA

Kuikens die opgeladen en onderweg waren, moesten zondagavond weer terug de stal in bij vleeskuikenhouder Rinus Rijk. Bij de familie Wolfs moest het laden stoppen en hebben de kuikens onnodig nuchter gezeten. Twee voorbeelden van het leed dat is veroorzaakt doordat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zondagavond laat pas bedacht dat ze maandagochtend geen slachterijen zou keuren.

Grote+problemen+kuikenhouders+door+ondoordachte+actie+NVWA
© Twan Wiermans

De eerste vrachtwagen met kuikens was al 60 kilometer onderweg van zijn bedrijf in het Zeeuwse 's-Heerenhoek naar Putten, toen Rijk zondagavond om 10 uur de melding kreeg dat hij maar moest stoppen met laden. 'We hadden net de tweede vrachtwagen vol en die wilde al gaan rijden. Dus het betekende dat de vangploeg ze weer moest lossen en de andere vrachtwagen moest omdraaien.'

Midden in de nacht zaten de kuikens allemaal weer in de stal. De vleeskuikenhouder draaide de voer- en waterlijnen weer omlaag. Gelukkig had hij nog een beetje voer en tarwe. Maar hij bestelde toch maar nieuw voer erbij, want hij wist niet wanneer de kuikens nu wel geladen konden worden.


De vleeskuikenhouder begrijpt niets van de handelwijze van de NVWA. 'De kuikens zouden maandagochtend al om 4.30 uur worden geslacht. De keurmeester van de NVWA had er dan ook al moeten zijn. Dus dat was ruim voordat de code rood bij Putten zou beginnen om een uur of 6. Dat weten ze bij de NVWA toch ook. Je kunt dan toch niet 's avonds om 21 uur nog beslissen om de volgende ochtend niet te komen keuren.'


Wachten op voer

Bij de familie Wolfs uit het Brabantse Moergestel veroorzaakte de actie van de NVWA ook problemen. 'Gelukkig zaten bij ons de kuikens nog wel in de stal toen we de melding kregen dat het laden niet door kon gaan', zegt pluimveehouder Suzanne Wolfs. 'Maar de kuikens waren al wel nuchter en we hadden ook geen voer meer op voorraad. Daar moesten ze tot vanmorgen 10 uur op wachten.'

Verder was het natuurlijk lastig omdat de vangploeg weer afgebeld moest worden net als de spuitploeg en de andere mensen die komen helpen. 'Gelukkig is bij ons het dierenleed beperkt gebleven en kunnen we alles weer oplossen met hulp van de broederij en de slachterij. Maar kuikens die al zijn geladen, kun je toch niet meer terughalen', zegt Wolfs.


Totaal niet diervriendelijk

'De late beslissing van de NVWA is natuurlijk totaal niet diervriendelijk', zegt Rijk. 'De kuikens moeten weer uit de kratten en de stal in. Dat is natuurlijk geen prettige ervaring voor die kuikens. Ze hebben al nuchter gezeten en hebben dus voer nodig. Gelukkig had ik nog wat. Maandagavond worden de kuikens opnieuw gevangen. Dat is voor de dieren ook niet prettig natuurlijk. Er zullen ook wel meer vangbeschadigingen zijn.'

Ook voor de vangploeg en Rijk zelf was het zwaar om de kuikens weer uit te moeten laden. Hij heeft geen oog dicht gedaan en mag vanavond weer samen met de vangploeg aan de slag. Maar het dierenleed dat door de ondoordachte actie van de NVWA is veroorzaakt, vindt de pluimveehouder het ergste en niet te verteren. Verder vraagt hij zich af wie alle schade gaat betalen. 'Ik heb al minimaal 1.200 euro schade omdat de vangploeg opnieuw moet komen. Daarbij zal de kuikenkwaliteit minder zijn, doordat er meer vangbeschadigingen zijn dan normaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer