Pluimveeservicebedrijven+niet+blij+met+boete+voor+vangletsel
Nieuws
© Twan Wiermans

Pluimveeservicebedrijven niet blij met boete voor vangletsel

De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) is niet blij dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) per 1 mei de uitvoerende vangploeg een boete oplegt bij meer dan 2 procent vangletsel op de slachterij. Volgens de NVPSB kan dit letsel ook voor of na het vangen ontstaan. Beboete vangploegen zullen deze boetes dan ook aanvechten.

Op dit moment krijgt bij te veel dieren met schade alleen de pluimveehouder een boete. Vanaf 1 mei kan het pluimveeservicebedrijf dat het laden heeft verzorgd, eenzelfde boete op de deurmat verwachten. Het gaat daarbij volgens de NVPSB om letselschade, die na het plukken op de slachtlijn wordt vastgesteld. Het vangletsel is maar een klein onderdeel in het hele proces tussen de pluimveehouderij en de slachthaak.

Alle stappen voor of na het vangen vallen in de ogen van de NVPSB buiten de verantwoordelijkheid van de servicebedrijven. Alle IKB PSB erkende pluimveeservicebedrijven wijzen deze aangekondigde NVWA-handelswijze met klem af. Ieder bedrijf dat bij de NVPSB is aangesloten, zal deze vangletselboetes aanvechten.


Overleg

De NVPSB roept vangbedrijven op om met het pluimveebedrijf te overleggen om voor 1 mei duidelijkheid te krijgen over eventuele boetes, zodat er naderhand geen verrassingen komen.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer