NVWA publiceert Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. Het gaat om claims op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op websites en in (sociale) media.

NVWA+publiceert+Handboek+Voedings%2D+en+gezondheidsclaims
© Twan Wiermans

Claims, inclusief voedings- en gezondheidsclaims, zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie. Vrijwillige voedselinformatie mag nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zijn, stelt de NVWA. Voor voedings- en gezondheidsclaims zijn nadere regels uitgewerkt op basis van de Europese claimsverordening (EG) Nr. 1924/2006.

Het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om te voldoen aan die regels. In het handboek wordt onder meer aandacht besteed aan wat voedingsclaims en gezondheidsclaims zijn en wordt uitleg gegeven over de claimsverordening, het Europese claimsregister en de claimsdatabase van de Keuringsraad.


Handhaving

In het handboek staat een overzicht van de relevante EU- en Nederlandse regelgeving en documenten voor voedings- en gezondheidsclaims. Ook besteedt de NVWA aandacht aan de handhaving.

Het handboek bevat diverse stappenplannen om te bepalen of een voedingsclaim of gezondheidsclaim is toegestaan. Definities van voedings- en gezondheidsclaims en de verschillen tussen de diverse soorten claims worden uitgelegd. De algemene regels voor voedings- en gezondheidsclaims zijn beschreven en toegelicht en vervolgens de specifieke regels voor voedingsclaims en voor gezondheidsclaims.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer