Schouten%3A+%27NVWA+werkt+aan+verbetering+naleving+regelgeving%27
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten: 'NVWA werkt aan verbetering naleving regelgeving'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet genoeg om de naleving van wet- en regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen te controleren en te verbeteren. Dat stelt demissionair landbouwminister Carola Schouten in antwoord op schriftelijke Kamervragen van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

Wassenberg stelde vragen naar aanleiding van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en dat de betreffende wet- en regelgeving niet altijd wordt nageleefd in de sierteeltsector. Hij plaatst vooral vraagtekens bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt. Ook maakt hij zich zorgen over de handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens Schouten handelt de NVWA naar behoren. 'De NVWA werkt risicogericht en baseert zich daarbij op de risico-indeling van de verschillende onderdelen van de keten en de verschillende sectoren.' Ook meldt de minister dat de NVWA herinspecties uitvoert bij niet-naleving, gesprekken voert met de sectoren over het verbeteren van de naleving en analyses uitvoert naar de achterliggende redenen van niet-naleving.


Illegale gewasbeschermingsmiddelen

Als antwoord op de zorgen van Wassenberg over illegale gewasbeschermingsmiddelen noemt Schouten de nauwe betrokkenheid van de NVWA. 'De inzet om illegale middelen op te sporen en te vernietigen en de overtreders aan te pakken, gebeurt niet alleen in nationaal verband via een nauwe samenwerking tussen de douane en de NVWA, maar ook in Europees verband via het uitwisselen van signalen over illegale handel.'

Met betrokken partijen richt Schouten zich in de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 op het realiseren van weerbare planten en teeltsystemen en het verbinden van land- en tuinbouw met natuur. 'Dit leidt tot het verminderen van de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen', aldus de minister.


Pilot voor lelieteelt

Voor de teelt van lelies start een pilot. Daarin wordt onder andere gekeken hoe de verduurzaming in de lelieteelt kan worden verbeterd.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer