Onrust over aanleg Flevolands bos

Boeren in Oostelijk Flevoland zijn bang dat de provincie onder andere een groot deel van de landbouwgronden ten zuiden van Dronten wil gebruiken voor bosuitbreiding. Ze baseren zich daarbij op kaartmateriaal van de provincie.

Onrust+over+aanleg+Flevolands+bos
© Dirk Hol

Provincie Flevoland wil voor 2030 1.200 hectare extra bos aanleggen en tot 2050 nog eens 500 hectare. Deze bossenstrategie gaat overigens uit van een inspanningsverplichting, niet van een harde doelstelling. In de plannen staat ook niets over locaties of zoekgebieden.

Inmiddels circuleert er een kaart waarop verschillende gebieden onder Dronten en bij Lelystad Airport toch staan ingekleurd als zoekgebieden. Die kaart is afkomstig van een van de adviesbureaus die de provincie adviseren over de plannen. 'Deze kaart heeft dus geen officiële status', benadrukt regiobestuurder Arnold Michielsen van LTO Noord.


Parameters verruimd

Op verzoek van LTO Noord zijn de parameters voor het plan overigens nog verruimd, geeft Michielsen aan. 'Ook boomaanplant binnen de bebouwde kom telt mee, evenals houtwallen, lanen en bomenrijen buiten de bebouwde kom.'

Provincie Flevoland gaf al eerder aan terughoudend te zijn met het omzetten van landbouwgrond in bos. Wel mikt Flevoland op ongeveer 300 hectare agroforestry. Michielsen vindt dat weinig realistisch. 'Dat komt pas van de grond als het financieel aantrekkelijk wordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer