Rijk, Europa en private partijen betalen mee aan bossen

De financiering van de Bossenstrategie moet komen uit diverse bronnen. Behalve de overheid, gaan ook Europa en private partijen bijdragen. Dat heeft minister Carola Schouten van LNV gemeld aan de Tweede Kamer.

Rijk%2C+Europa+en+private+partijen+betalen+mee+aan+bossen
© Niels de Vries

De landbouw- en natuurcommissie van de Tweede Kamer had de minister gevraagd om meer uitleg te geven over de financiering van de Bossenstrategie. Schouten erkent dat het Rijk en de provincies niet alle middelen hebben gereserveerd voor de uitvoering van dit plan, dat voorziet in de aanplant van bossen en bomen.

'Voor een flink deel gebeurt dat wel met nieuwe middelen', legt Schouten uit. 'Maar dit gebeurt ook door verstandig gebruik te maken van al bestaande fondsen en afspraken en deze aan nieuwe doelen te koppelen, zoals de uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland zoals afgesproken in het Natuur Pact.'


'We zien verschillende kansen voor de uitbreiding van bos buiten het Natuurnetwerk Nederland, onder meer in samenwerking met private partijen. Ook verdere samenwerking met andere overheden en de Europese Unie bieden kansen om de bosuitbreiding in Nederland vorm te geven', zegt Schouten.

'Daarbij moeten we ook creatief en pragmatisch zijn en koppelingen maken met grote ruimtelijke transities', vervolgt de landbouwminister. Zij denkt onder meer aan de woningbouwopgave, waarin het Rijk onder andere stevig inzet op meer natuur en water in de stad.


Natuurinclusieve landbouw

Daarnaast liggen er grote kansen op het gebied van de energietransitie, het komen tot een natuurinclusieve landbouw en klimaatadaptatie. Schouten ziet door deze ontwikkelingen kansen om met bomen en bos een bijdrage te leveren aan de doelen van deze transities.

Het Programma Natuur, waarin zo'n 3 miljard euro wordt geïnvesteerd, draagt ook fors bij aan robuuste bossen door verdroging en verzuring tegen te gaan, zegt Schouten. Zij verwacht dat tal van andere partijen zich willen inzetten voor het bos, bijvoorbeeld private partijen die vernatting faciliteren zodat bossen in de zomer minder last hebben van verdroging.

De minister wil met de Bossenstrategie een voorschot nemen op de plannen van de Europese Commissie die in 2021 een Europese Bossenstrategie gaat publiceren. 'De nationale Bossenstrategie is daarbij onze bijdrage aan die ambitie. Ook hier liggen kansen voor nieuwe cofinanciering.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer