Flevoland past bossenplan aan na commentaar LTO Noord

Het plan van provincie Flevoland om in de komende jaren 1.700 hectare extra bos aan te leggen, is bijgesteld. In de zogeheten bossenstrategie wordt niet meer uitgegaan van een harde doelstelling, maar van een inspanningsverplichting.

Flevoland+past+bossenplan+aan+na+commentaar+LTO+Noord
© DIRK HOL

Voor 2030 zou er 1.200 hectare bos moeten bijkomen. En daarna tot 2050 nog eens 500 hectare. Voordat de bossenstrategie wordt uitgevoerd, vraagt Flevoland eerst meer zekerheid van het Rijk over de financiering. Onder andere LTO Noord heeft de provincie gewezen op het realistischer maken van de doelstellingen.

'Het oorspronkelijke plan was gewoon te ambitieus', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. 'Het inplannen van hectares agroforestry is niet realistisch. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Agroforestry komt pas van de grond als het financieel aantrekkelijk wordt.'


Sluitend verdienmodel

Provincie Flevoland erkent nu in de strategie dat een sluitend verdienmodel op dit onderdeel noodzakelijk is. Ook belooft de provincie dat meer wordt gekeken naar nieuw bos bij woonwijken. Dat betekent dat beplanting in de buurt van bebouwing ook wordt meegeteld en er dus minder bos in het buitengebied hoeft te komen. 'Over de locatiekeuze wordt een zorgvuldige integrale afweging gemaakt', belooft de provincie in een toelichting.

Verder wordt nadrukkelijk gekeken wat er nog kan binnen de bestaande natuurgebieden en dat er verder alleen bos bijkomt als dat landschappelijk gezien wenselijk is. 'De kans van slagen wordt zo groter', stelt de provincie vast. Overigens wil Flevoland eerst ook nog de optie onderzoeken om een deel van het nieuwe bosoppervlak buitendijks aan te leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer