Natuurvereniging: Bossenstrategie doet paddenstoelen de das om

De Bossenstrategie die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft opgesteld, kan desastreus uitpakken voor bospaddenstoelen. Dat stelt de Nederlandse Mycologische Vereniging.

Natuurvereniging%3A+Bossenstrategie+doet+paddenstoelen+de+das+om
© Niels de Vries

In de Bossenstrategie staat onder meer dat bos in Nederland tot 2030 met 10 procent moet toenemen. Bestaand bos moet worden opgeknapt. Oud bos wordt deels gekapt en opnieuw aangeplant. Iets meer dan de helft van het Nederlandse bos bestaat uit naaldbomen en dat moet gevarieerder worden. Ook wordt er met steenmeel gestrooid om verzuring van bosbodems tegen te gaan.

Als de voorgestelde maatregelen voor bossen op de hoge zandgronden doorgaan, zullen tientallen bijna verdwenen en zeer zeldzame paddenstoelensoorten het niet overleven, stelt de vereniging.


Paddenstoelendeskundigen spreken van 'een heel slecht idee'. Volgens hen zijn veel zeldzame soorten gebonden aan oud bos met een ongestoorde bodem. Als dat wordt gekapt, verdwijnen die soorten. Paddenstoelen doen het juist op arme zandgronden heel goed.


Strooien met steenmeel

De mycologen pleiten voor onderzoek naar het effect van het strooien met steenmeel, wat her en der op de Veluwe al gebeurt. Ook moet worden onderzocht wat er gebeurt met de paddenstoelen als een naaldbos verandert in een loofbos.

'Dat zijn deels langdurige onderzoeken, maar we zien nu al dat bosbouwers niet op de resultaten daarvan willen wachten. Recent is al een bos gekapt met 21 bedreigde soorten en een soort die nieuw was voor Nederland', zegt de Nederlandse Mycologische Vereniging. De mycologen hebben een brief gestuurd aan de vaste Kamercommissie voor LNV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer