Tweehonderd vleeskuikenhouders in 'Beter voor Kip'-programma

Tweehonderd Nederlandse vleeskuikenhouders en pluimveeverwerkingsbedrijf Plukon Food Group gaan exclusief samenwerken met supermarktketen Albert Heijn in het programma 'Beter voor Kip, Natuur & Boer'. Albert Heijn wil hiermee de productieketen van kippenvlees verder verduurzamen en transparant maken. Onderdeel van het programma is dat de supermarktketen vanaf 2023 minimaal scharrelkip met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming zal aanbieden.

Tweehonderd+vleeskuikenhouders+in+%27Beter+voor+Kip%27%2Dprogramma
© Michiel Elands

Met het programma 'Beter voor Kip, Natuur & Boer' zetten Albert Heijn, de pluimveehouders en Plukon Food Group een stap verder in de samenwerking. De keten wordt nog transparanter door de inzet van DNA-traceerbaarheid en blockchaintechnologie. Langetermijnafspraken en een gezond verdienmodel vormen de basis voor verdere continuïteit.

De kipketen is een vervolg op de vergaande samenwerking die Albert Heijn met het programma 'Beter voor Kip, Natuur & Boer' heeft in de zuivel- en varkensketen in onze andere versketens. 'De samenwerking moet de tweehonderd Nederlandse pluimveehouders zekerheid en continuïteit bieden', zegt CEO Marit van Egmond van Albert Heijn.


Investeren

'De pluimveehouders kunnen investeren in hun bedrijven en daarbij verdient iedereen in de keten een eerlijke boterham, nu en in de toekomst. Ook worden de extra kosten voor het programma 'Beter voor Kip, Natuur & Boer' vergoed aan de boeren via de inkoopprijs. Net als bij de andere 'Beter voor'-programma's is duurzame bedrijfsvoering met zorg voor de dieren, in dit geval dus de kippen, een beter klimaat en biodiversiteit altijd het uitgangspunt. De 'Beter voor'-programma's heten niet voor niets beter voor; iedereen in de keten heeft er voordeel van, ook onze klanten', stelt Van Egmond.


Een van de deelnemende pluimveehouders is Corné Colijn. 'Sinds jaren houd ik kippen voor Albert Heijn. Ik vind het een positieve ontwikkeling dat Albert Heijn het programma 'Beter voor Kip, Natuur & Boer' start en hiermee de kipketen verduurzaamt. Hiermee kan ik mijn kippen nog diervriendelijker houden en voor mij betekent dat een langdurige samenwerking met een gezond verdienmodel als uitgangspunt. Een gelukkige kip is een tevreden boer.'


Belangrijke mijlpaal

Volgens directeur Co'tje Admiraal van de Dierenbescherming is de stap van Albert Heijn een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het keurmerk van haar organisatie. 'Een intensief traject achter de schermen van alle betrokkenen leidt straks tot een verdere verbetering van het leven van de kip. De Dierenbescherming is enorm verguld met de aankondiging van Albert Heijn. Eerder besloot Albert Heijn als eerste supermarkt het verse varkensvlees alleen nog maar onder minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming aan te bieden.'

Vleeskuikens met één ster van het Beter Leven-keurmerk zijn van een langzaam groeiend ras, krijgen meer leefruimte in de stal, hebben een overdekte uitloop en natuurlijk daglicht. Sinds 2020 komt alle pluimveevlees bij Albert Heijn van Nederlandse pluimveehouders. Vanaf 2023 zijn die allemaal omgeschakeld naar één ster van het Beter Leven-keurmerk. Ook wordt het programma van monitoren van individuele kippen op gezondheids en welzijnsaspecten uitgebreid. Daarnaast is Albert Heijn de grootste verkoper van scharrelkip en biologische kip.


Duurzame bedrijfsvoering

Met de tweehonderd vaste pluimveehouders wordt een volgende stap gezet in duurzame bedrijfsvoering met zorg voor klimaat en biodiversiteit. De mest wordt 100 procent circulair verwerkt. In 2022 start een programma voor het opwekken van stroom via zonne- of windenergie bij de pluimveehouders met als streven om vanaf 2025 100 procent zelfvoorzienend te zijn.

Van alle voercomponenten is de herkomst bekend en er wordt gewerkt aan verdere verduurzaming van eiwit in het kippenvoer. Doel is daarnaast een CO2-reductie van minimaal 15 procent in 2030 ten opzichte van 2018. De overgang naar één ster van het Beter Leven-keurmerk zal naar verwachting de uitstoot van fijnstof en ammoniak met 50 procent minder verminderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer