Melkveehouders zoeken kansen voor nieuw keurmerk

Tien melkveehouders gaan in de komende jaren aan de slag met het kalf bij de koe-concept. Met een subsidie van het Barth-Misset-fonds en stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant gaan de boeren gezamenlijk werk maken van het nieuwe marktconcept dat moet leiden tot een eigen keurmerk. Donderdag 13 januari gaat het project online van start.

'LIB is een samenwerkingsverband van ZLTO en de provincie Noord-Brabant. Wij beginnen met een online-informatiebijeenkomst voor melkveehouders die belangstelling hebben voor het project', licht Marjon Krol van Landbouw Innovatie Brabant (LIB) de aftrap van het project toe.

'In de basis willen wij samen met onder meer de Dierenbescherming criteria vaststellen voor het in de praktijk toepassen van het concept kalf bij de koe. Dus waar moet de bedrijfsvoering aan voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor het keurmerk? En met dat keurmerk is het uiteindelijk de bedoeling dat de boer meer geld krijgt voor zijn zuivelproducten', zegt Krol.


Bekend keurmerk

De samenwerking met de Dierenbescherming kan bij sommige boeren vraagtekens oproepen, maar Krol is blij met de partner in dit project. 'Het Beter Leven-keurmerk is op een positieve manier bekend bij de consument en daar liften we in principe op mee. Daarbij komt dat de Dierenbescherming heel goede contacten heeft met de markt. Wij denken dat met zo'n keurmerk van de Dierenbescherming de kans groter wordt dat we meer waarde in de markt kunnen krijgen.'

Corné Ansems uit het Brabantse Hoogeloon is een van de boeren die al jaren het systeem van kalf bij de koe toepast. Hij heeft veel ervaring met de voor- en nadelen van deze vorm van bedrijfsvoering. En hij begrijpt goed dat slechts een kleine groep melkveehouders dit zien zitten.

'Het vergt natuurlijk de nodige aanpassingen qua stalbouw en inrichting. Ik gebruik bijvoorbeeld een gedeelte als afkickruimte waar kalfjes van 3 maanden oud staan', vertelt Ansems. 'Die kunnen strobrok eten en water drinken. En als de moeder bij het hek komt te staan, kan een kalf door het hek heen drinken. Na een tijdje komt er dan een hek met gaas te staan waardoor er wel contact is tussen beiden, maar het kalf kan dan niet meer bij de koe drinken. Zo bouwen wij de zoogperiode af en heb je de minste stress. Dierenwelzijn is de basis van deze manier van werken.'


Extra kosten en verdienmogelijkheden

Het project moet onder meer duidelijk maken waar de extra kosten en verdienmogelijkheden liggen voor het concept. Ansems is in ieder geval blij dat hij jaren geleden de overstap heeft gemaakt naar deze manier van boeren.

'Natuurlijk heb je ook weleens een kalf dat niet goed drinkt bij de moeder of een koe met een diepe uier. En het ene kalf is dan zo slim om te gaan drinken als de moeder ligt, maar een ander kalf krijgt gewoon te weinig melk. Dan heb je er wel extra werk van. Maar uiteindelijk denk ik dat het qua werktijd niet zoveel scheelt of je een kalf in een hutje doet of in dit systeem. Alleen heb ik er zo wel meer werkplezier van.'


Aanmelden voor de online bijeenkomst 'Kalf bij de koe' op donderdag 13 januari om 10.30 uur kan via info@eyesonanimals.com ten name van Corné Ansems.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer