Schouten steunt idee LTO en Dierenbescherming over welzijnslabel

Minister Carola Schouten van LNV steunt de ideeën van LTO Nederland en de Dierenbescherming over de voorwaarden waar een Europees dierenwelzijnslabel aan zou moeten voldoen. Samen met deze organisaties werkt LNV aan een Noordwest-Europese pilot hiervoor.

Schouten+steunt+idee+LTO+en+Dierenbescherming+over+welzijnslabel
© Twan Wiermans

Dat schrijft de landbouwminister in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen van D66. De Europese landbouwministers besloten eind 2020 dat er een EU-label voor dierenwelzijn moet komen. De Europese Commissie heeft nu de opdracht gekregen om met een voorstel hiervoor te komen. Schouten verwacht dat de Europese voorstellen er niet eerder dan eind 2023 zullen zijn.

LTO en de Dierenbescherming pleiten voor een pilot in Noordwest-Europa op basis van vrijwilligheid. Een Europees label voor meer dierenwelzijn moet volgens deze organisaties leiden tot een hoger boereninkomen. Ze schreven een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer waarin ze pleiten voor een MOP+-framework waar de Nederlandse overheid zich in Europa hard voor zou moeten maken.


MOP staat voor Method of Production. Het nieuwe Europese dierenwelzijnslabel zou, wat LTO en de Dierenbescherming betreft, een aantal categorieën moeten bevatten op basis van het houderijsysteem van een veebedrijf. Dat wordt aangevuld met een paar gezamenlijk vastgestelde dierenwelzijnscriteria: de plus. Het laagste niveau zou het niveau van de EU-wetgeving moeten zijn.

Volgens Schouten sluit het pleidooi voor een MOP+-framework aan op haar inzet voor een overkoepelend EU-kader met criteria en indicatoren over productieomstandigheden en dierenwelzijn. 'Bovendien werkt mijn ministerie samen met de Dierenbescherming en LTO aan het opzetten van de genoemde pilot in het kader van het project Advancing Sustanable Animal Product in Northwest Europe', schrijft ze.

De criteria mogen als het aan de minister ligt niet lager zijn dan bestaande EU-dierenwelzijnsvoorschriften. Daarnaast moet het systeem veehouders stimuleren verbeteringsstappen te zetten en moeten ze hogere prijzen voor producten kunnen ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer