Utrecht+lanceert+tool+voor+aanleg+landschapselementen
Nieuws
© Dirk Hol

Utrecht lanceert tool voor aanleg landschapselementen

Provincie Utrecht en het Platform Kleine Landschapselementen hebben het handboek 'De Landschapswijzer' gelanceerd. Dit is volgens de provincie een hulpmiddel voor iedereen die landschapselementen wil aanleggen in het agrarisch gebied.

Het handboek geeft onder meer een overzicht van bomen en struiken die in de provincie Utrecht voorkomen.

De provincie heeft tot eind 2021 een bedrag ven 750.000 euro beschikbaar voor de aanleg en het herstel van kleine landschapselementen. Daarbij gaat het onder meer om houtwallen, knotwilgenrijen, poelen en lanen. Deze karakteriseren volgens de provincie de rijkdom en verscheidenheid aan landschapstypen in Utrecht. De Landschapswijzer moet bijdragen aan de ambitie om tot meer landschapselementen te komen.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot (CDA): 'Het versterken van de natuur is een taak van de provincie. Wij ondersteunen daarom graag inwoners die hun woonomgeving willen vergroenen. Dat is goed voor de natuur en voor een gezonde leefomgeving. Dit handboek van Platform Kleine Landschapselementen biedt hier concrete handvatten voor.'

Het Platform Kleine Landschapselementen is een samenwerkingsverband van 22 partijen die zich inzetten voor landschapsherstel. Hierin zijn, naast vijftien gemeenten, verschillende partijen vertegenwoordigd: de agrarische collectieven Utrecht Oost, Rijn Vecht en Venen, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Lopikerwaard, Utrechts Particulier Grondbezit, Landschap Erfgoed Utrecht en de provincie Utrecht.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer