Minibossen goed voor biodiversiteit dorpen en steden

De minibossen die door IVN Natuureducatie worden aangeplant in dorpen en steden zijn goed voor de biodiversiteit. In deze tiny forests komen 934 soorten dieren en planten voor.

Minibossen+goed+voor+biodiversiteit+dorpen+en+steden
© Vidiphoto

Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen University & Research deed in elf van de 125 minibossen die er inmiddels in Nederland zijn. IVN Natuureducatie startte in 2015 in het Noord-Hollandse Zaandam met de aanplant van het eerste tiny forest. In zo'n bosje, dat zo groot is als een tennisbaan, worden zeshonderd inheemse bomen aangeplant.


Daarna ontwikkelt de natuur zichzelf. Het bos dient als ontmoetingsplek voor de omwonenden en wordt vaak gebruikt door scholen om jongeren bij de natuur te betrekken. IVN verwacht dat het aantal minibossen in de komende jaren fors uitbreidt.

De elf onderzochte minibossen hebben samen 6 miljoen liter hemelwater opgevangen. De bosjes werken ook tegen hittestress in de stad. Toen het vorige zomer extreem heet was, was er een groot verschil tussen de temperatuur van de bosbodem (15 graden) en die van de straat ernaast (40 graden), aldus IVN.


CO2-opslag

Naarmate de bossen groeien, zal de koelte in de bossen toenemen. Ook de CO2-opslag neemt dan nog toe. Gemiddeld komt dat nu uit op 127 kilo CO2 (koolstofdioxide) per minibos, maar een volgroeid tiny forest kan 250 kilo CO2 opslaan, aldus de onderzoekers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer