Landbouwcommissie wil meer 'landbouw' in EU-biodiversiteit

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement vindt dat de EU meer moet doen voor verbetering van biodiversiteit. Maar dat mag niet ten koste gaan van de agrarische sector. De Comagri-commissie heeft veel bedenkingen en stelde donderdag allerlei voorwaarden.

Landbouwcommissie+wil+meer+%27landbouw%27+in+EU%2Dbiodiversiteit
© Europese Unie

Een ambitieuze EU-strategie om verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, zal wel gestoeld moeten zijn op wetenschappelijke feiten en cijfers, zo werd benadrukt. Daarmee herhaalde de commissie het eerdere pleidooi om eerst haalbaarheidsstudies te verrichten naar de mogelijke gevolgen van de Green Deal.

De Landbouwcommissie zegt ook dat meer biodiversiteit alleen mogelijk is met meer milieuveilige gewasbeschermingsmiddelen, als boeren hun gebruik van chemische middelen moeten verminderen. Er moeten betere regels komen voor goedkeuring van nieuwe gewasbeschermers met een kleinere impact op het milieu.


Agriwensenlijstje

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zal een sleutelrol moeten spelen bij de bescherming van biodiversiteit op de landbouwgronden, zegt de Comagri. Dat 'agriwensenlijstje' is nu ingediend bij de Milieucommissie (ENVI) die waarschijnlijk eind april de biodiversiteitsstrategie van het Europees Parlement vaststelt.

Het is onzeker of alle wensen en verlangens van de agrarisch georiënteerde Landbouwcommissie zullen worden overgenomen door de ENVI-Milieucommissie. In veel Green Deal-zaken is niet de Commissaris voor Landbouw (Janusz Wojciechowski) leidend en doorslaggevend, maar de Commissaris voor Milieu en Klimaat (Frans Timmermans) of Voedsel en Gezondheid (Stella Kyriakides).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer