Glastuinbouw Nederland: 'Voorstel stroommeting is onwettig'

Aparte stroommetingen bij tuinders met samengestelde aansluitingen zijn in strijd met de elektriciteitswet, de belastingwet en de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Dat stellen Glastuinbouw Nederland en energieadviesbureau Enova.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Voorstel+stroommeting+is+onwettig%27
© Vidiphoto

De twee organisaties hebben hun zienswijze ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die zich buigt over een voorstel hiertoe. Netbeheerders en meetbedrijven hebben bij de ACM het 'Codewijzigingsvoorstel meetwaarden GV telemetrie' ingediend.

Dit is gebeurd om meetdata te verbeteren en meer informatie te verzamelen over de integriteit van het energiesysteem. Maar het plan regelt ook dat het energieverbruik en de levering van energie aan het net niet langer kunnen worden opgeteld ofwel gesommeerd.

Het voorstel heeft gevolgen voor glastuinbouwbedrijven die een aansluiting hebben met twee hoofdmeters. Nu kunnen deze bedrijven dit nog tegen elkaar wegstrepen.


Glastelers moeten in de voorgestelde situatie over de stroom die ze van het net afnemen onder andere energiebelasting betalen en de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) afdragen, ongeacht het feit dat ze via een andere aansluiting stroom aan het net leveren. Het betreft glastuinders die onder één EAN-code bekendstaan bij de netwerkbeheerder.

De plannen zouden tussen de honderd en tweehonderd kwekerijen onder glas raken. 'In het verleden heeft een aantal glastuinbouwbedrijven twee losse verbindingen met het net samengevoegd tot één aansluiting, veelal na een bedrijfsovername', legt programmamanager Piet Broekharst van Kas als Energiebron en Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland uit.


Hogere kosten

'Nu, bij sommering, is er geen grondslag voor energiebelasting, ODE-heffing, netbeheerderskosten of variabele leverancierskosten', stelt Broekharst. 'Met de voorgestelde wijziging, op initiatief van de Belastingdienst, wordt dit wel het geval.' De kosten van de nieuwe regeling kunnen voor betrokken glastuinbouwbedrijven oplopen tot meer dan 100.000 euro, heeft Enova berekend.

'Behalve dat het voorstel in strijd is met de elektriciteitswet, de belastingwet en de WOZ, heeft het niets te maken met verbetering van de netstabiliteit', voegt Broekharst toe.

De ACM heeft nog geen formeel ontwerpbesluit over dit onderwerp gepubliceerd. Glastuinbouw Nederland verwacht dat overleg met de ACM, de netbeheerders en mogelijk de Belastingdienst volgt. De wijziging zou in het tweede kwartaal van 2022 moeten ingaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer