Stroomkosten glastuinder dreigen verder omhoog te gaan

Zo'n 150 glastuinbouwbedrijven dreigen aanzienlijk meer energiebelasting te moeten gaan betalen en ODE-heffing te moeten afdragen als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestaat dat het meten van stroom wijzigt bij tuinders met samengestelde aansluitingen.

Stroomkosten+glastuinder+dreigen+verder+omhoog+te+gaan
© Twan Wiermans

Netbeheerders en meetbedrijven hebben bij de ACM het 'Codewijzigingsvoorstel meetwaarden grootverbuikaansluitingen elektriciteit' ingediend. Dit voorstel regelt dat het energieverbruik en de levering van energie aan het net niet langer kunnen worden opgeteld ofwel gesommeerd.

Het plan heeft gevolgen voor glastuinbouwbedrijven die een aansluiting hebben met twee hoofdmeters. In de huidige situatie kunnen deze bedrijven dit tegen elkaar wegstrepen. Het gaat om bedrijven die onder één EAN-code bekendstaan bij de netwerkbeheerder en via de ene fysieke aansluiting stroom afnemen en via de andere met een warmtekrachtkoppeling stroom aan het net leveren. Tussen de honderd en tweehonderd kwekerijen onder glas doen dit.


Volgens het nieuwe plan kan het sommeren niet meer. Glastelers moeten dan over de stroom die ze van het net afnemen onder andere energiebelasting betalen en de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) afdragen, ongeacht het feit dat ze via een andere aansluiting stroom aan het net leveren. Dit zegt John Kruijt, algemeen directeur van energieadviesbureau Enova. De kosten kunnen hierdoor voor glastuinders oplopen tot meer dan 100.000 euro.

Glastuinbouw Nederland en Enova werken samen om het plan van tafel te krijgen, laat beleidsspecialist Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland weten. Beide partijen hebben de ACM erop gewezen dat het plan van de meetbedrijven en netbeheerders juridisch niet kan, onder andere omdat de belastingwetgeving dit niet toelaat. En dat de regelgeving sommeren toestaat als stroomgebruik en stroomlevering gebeuren bij bedrijven die organisatorisch en geografisch bij elkaar horen.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer