Bedrijfssluitingen niet uitgesloten door stroomtaks

'Het is onjuist, onrechtvaardig en daarmee onaanvaardbaar.' Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland snapt niks van de sterke verhoging van de stroomtaks die de regering wil invoeren.

Voor de meeste bedrijven betekent dit een stijging van 177 procent. Dat is voor sommige te veel. 'Bedrijfssluitingen zijn dan niet uitgesloten', reageert Van der Tak. 'Als je meerdere locaties hebt, ga je daar ook nog voor betalen. En dat terwijl andere sectoren in het bedrijfsleven vrijstelling hebben.'

Volgens berekeningen gaan glastuinders met een verbruik van 10 miljoen kilowattuur netstroom door de verhoging zo'n 140.000 euro meer betalen. '40 procent van de bloemenbedrijven en 20 procent van de groentebedrijven krijgen hier zwaar onder te lijden. We zijn op weg om van het gas af te raken. Dan is elektriciteit een goed alternatief. En dan willen ze nu elektriciteit zo zwaar gaan benadelen', zegt Van der Tak.

'Dus kort en goed, dit zit helemaal fout. Dit is niet met ons besproken, dit is niet aan de klimaattafel behandeld. Vandaar dat de Eerste Kamer zegt: huiswerk over.' Dat betekent dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën op korte termijn met Glastuinbouw Nederland moet praten, voordat dinsdag de stemming in de Eerste Kamer hierover plaatsvindt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer