Glastuinders bieden petitie tegen stroomtaks aan

Via een dringende petitie, onderschreven door 1.500 ondernemers en managers in de glastuinbouw, heeft Glastuinbouw Nederland dinsdag een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om het ODE-tariefvoorstel 2020 voor elektriciteit in de glastuinbouw in te trekken.

Vooral voor wat betreft de verbruikers in de schijf van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur, benadrukt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. 'Die tariefverhoging treft naar schatting vierhonderd bedrijven in ernstige mate.'

De voorman van de glastuinbouwkoepel noemt diverse andere argumenten ter onderbouwing van de petitie. 'De voorgestelde tariefverhoging van de ODE is geen onderdeel geweest van besprekingen en afspraken in het Klimaatakkoord 2030.'

Ondermijning

'Duidelijk is dat het een averechts effect heeft op de energietransitie, aangezien bedrijven worden gedwongen om weer te kiezen voor fossiele opties. Het draagvlak voor het Klimaatakkoord onder tuinders wordt hierdoor ondermijnd in plaats van ondersteund.'

De tariefverhoging treft naar schatting vierhonderd bedrijven in ernstige mate

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Van der Tak noemt het zorgelijk dat de ingrijpende tariefstijging met 177 procent in genoemde verbruiksschijf leidt tot acute faillissementen of bedrijfssluitingen van veel glastuinbouwbedrijven.

Intrekken

In de petitie, aangeboden aan de vaste Kamercommissie Financiƫn, verzoekt Glastuinbouw Nederland de Tweede Kamer het initiatief te nemen om het tariefvoorstel met spoed in te trekken.

De sector wil vervolgens met de politiek in overleg treden over alternatieven die wel recht doen aan de uitgangspunten van het Klimaatakkoord en de inspanningen van glastuinders.

Inkoopbeloning

Verzoek is een ODE-vrijstelling te onderzoeken en uit te werken voor toepassing van elektrisch aangedreven installaties in de glastuinbouw, ter vervanging van installaties die worden aangedreven met fossiele energie.

'En tevens om een ODE-vrijstelling te onderzoeken en uit te werken voor inkoop van elektriciteit die duurzaam is opgewekt', zegt Van der Tak.

Naast vertegenwoordigers van Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland waren er bij de overhandiging van de petitie diverse telers aanwezig die worden getroffen door de maatregelen.

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer