Hogere stroomtaks kost glastuinbouw 30 miljoen euro

De verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) in 2020 kost de glastuinbouw in totaal 30 miljoen euro. Dat heeft Wageningen University & Research berekend.

Hogere+stroomtaks+kost+glastuinbouw+30+miljoen+euro
© Nieuwe Oogst

Per bedrijf is dit gemiddeld 9.300 euro, maar de meerkosten door de ODE-tariefaanpassing kunnen flink oplopen bij glastuinbouwbedrijven die belichting toepassen. Tot 136.000 euro op jaarbasis, aldus Nico van der Velden, onderzoeker bij Wageningen UR.

Glastuinbouwbedrijven met belichting betalen door de ODE-tariefwijziging gemiddeld 36.500 euro extra. Van de glastuinders past 22 procent belichting toe. Zij zijn goed voor 40 procent van het glastuinbouwareaal. Binnen deze groep heeft 69 procent van de vestigingen (wat overeenkomt met 88 procent van het belichte areaal) extra ODE-kosten die boven het gemiddelde van de hele sector liggen.


Kosteneffect is substantieel

'Voor het grootste deel van het areaal met belichting zijn de kosteneffecten dus substantieel', concluderen de onderzoekers in Wageningen. Het bedrijfsresultaat van glastuinders die belichting toepassen, daalt gemiddeld met 11 procent. Het gemiddelde netto bedrijfsresultaat van de hele glastuinbouw daalt met 6 procent, heeft Wageningen becijferd.


Bedrijven die vergaande of volledige reductie van de CO2-emissie hebben gerealiseerd, kopen in de regel meer elektriciteit. De verhoging van de ODE-heffing heeft daarom ook impact op het reduceren van de CO2-emissie. Bedrijven met belichting kunnen reageren op de kostenstijging door de belichting te extensiveren en extra warmtekrachtkoppelingen (wkk's) te gebruiken. De eigen productie van elektriciteit met een wkk's zal op de bedrijven met belichting steviger verankerd blijven, verwachten de Wageningse onderzoekers.


Rem op transitie

'Hierdoor zal de ingezette transitie naar uitfasering van wkk in combinatie met de gewenste toename van inkoop van elektriciteit, het gebruik van duurzame warmte en de inkoop van warmte worden geremd', schrijven zij. 'Doordat bestaande wkk's gereviseerd of vervangen zullen worden door nieuwe, geldt dit voor een langere periode tot voorbij 2030. Bovendien zullen de vermogens van de wkk's per vierkante meter kas niet dalen. Hierdoor komt ook de warmtebesparing in de knel.'

'De verhoging van de ODE-heffing is tegengesteld aan de gewenste reductie van de CO2-emissie van glastuinbouw', stellen de onderzoekers. De reductie zal daardoor stagneren en mogelijk kan de CO2-emissie zelfs toenemen. Het effect op bedrijven met belichting loopt globaal uiteen van minus 0,5 tot minus 0,7 Mton. Dat komt overeen met 15 tot 27 procent van de geprognotiseerde reductie van de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030.


180 procent omhoog

De Tweede Kamer ging eind vorig jaar akkoord met een verhoging van de ODE. Voor de verbruiksschijf 10.000 tot 50.000 kilowattuur en die groter dan 10 miljoen kilowattuur ging het tarief met 34 procent omhoog. De verbruiksschijf ertussen, die van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur, werd geconfronteerd met een toename van bijna 180 procent.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer