SGP in het geweer tegen hoge stroomheffing

Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP heeft dinsdag een amendement ingediend om de sterke verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) in de derde schijf terug te schroeven.

SGP+in+het+geweer+tegen+hoge+stroomheffing
© Thierry Schut

Stoffer noemt het vreemd dat enerzijds wordt ingezet op omschakeling van gas naar stroom, terwijl deze transitie op deze manier wordt belast en afgeremd. 'Vooral bij glastuinbouwbedrijven tikt dit hard aan', merkt hij op. 'Het is onze insteek om komend jaar te kijken naar een meer faire verdeling van lasten die recht doet aan het klimaatakkoord en de draagkracht van bedrijven.'

Onderzoek naar effecten verhoging

In het amendement stelt het SGP-lid voor om de ODE-heffing te verlagen van 2,05 cent per kilowattuur naar 1,00 cent per kilowattuur. 'Daarmee wordt de lastenverhoging in de opslag duurzame energie voor afnemers van elektriciteit ten dele ongedaan gemaakt.'

Het komende jaar moet volgens Stoffer gebruikt worden om de effecten van een verdere verhoging van de ODE-heffing in de derde schijf te onderzoeken en in overleg met betrokken sectoren worden gekeken naar een goede verdeling van lasten. De derving door de voorgestelde maatregel bedraagt 382 miljoen euro. In het voorstel komt deze derving ten laste van de Begrotingsreserve Duurzame Energie.

Petitie aan Tweede Kamer

Glastuinbouw Nederland deed dinsdag met een petitie, die is onderschreven door ongeveer 1.500 ondernemers en managers in de sector en wordt ondersteund door diverse organisaties, een dringend beroep op de Tweede Kamer.

Daarin wordt het kabinet gevraagd het ODE-tariefvoorstel 2020 voor elektriciteit in de glastuinbouw, in de derde schijf van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur, in te trekken. 'Die tariefverhoging treft naar schatting vierhonderd bedrijven in ernstige mate', benadrukt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

Faillissement

Van der Tak noemt het zeer zorgelijk dat de zeer ingrijpende tariefstijging met 177 procent in deze verbruiksschijf leidt tot acute faillissementen of bedrijfssluitingen van veel glastuinbouwbedrijven. De petitie is dinsdagmiddag aangeboden aan de vaste Kamercommissie Financiën.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) heeft in een brief aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën haar zorgen geuit over het ODE-tariefvoorstel. De NFO wil in overleg over alternatieven die wel recht doen aan het Klimaatakkoord.

Fruittelers ook de dupe

De ODE-heffing leidt volgend jaar tot kostenstijgingen van tienduizenden euro’s voor fruittelers. De koepelorganisatie schat in dat zo'n 350 bedrijven die meer dan 400 ton fruit koelen, flink meer moeten gaan betalen. Ook loonkoelers, handelaren en afzetorganisaties van fruit worden de dupe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer