Vion+werkt+aan+prijsindexgarantie+nieuwe+stijl
Nieuws
© Vion

Vion werkt aan prijsindexgarantie nieuwe stijl

Vion werkt aan een alternatieve prijsindexgarantie (PIG). De vleesverwerker schortte het uitbetalingssysteem in april 2020 op, omdat de prijzen in Europa te sterk uiteen liepen.

Bij Vion kunnen varkenshouders normaal gesproken kiezen uit drie prijssystemen. Het eerste is een prijs gebaseerd op de notering die wekelijks verandert op basis van vraag en aanbod. Bij de langetermijnprijs (LTP) ligt de varkensprijs voor minimaal dertien weken vast.

De derde systematiek waaruit kan worden gekozen, is het prijsindexgarantiesysteem (PIG). De uitbetaalprijs daarvan is gebaseerd op een combinatie van representatieve internationale noteringen: de Duitse VEGZ-notering (40 procent), de Deense Danish Crown-notering (20 procent), de Spaanse Llerida-notering (20 procent) en de Belgische Westvlees-notering (20 procent).


Concurrerende prijs

Deelnemers aan de PIG leggen hun productie vast voor onbepaalde tijd. Het systeem biedt de zekerheid dat Vion aan varkenshouders over deze periode een concurrerende prijs betaalt ten opzichte van de internationale noteringen. Maar afgelopen voorjaar liepen de verschillende prijzen door de coronacrisis zo sterk uiteen, dat er geen concurrerende prijs kon worden vastgesteld. De markten zijn nog steeds sterk in onbalans.

Vion werkt nu aan een alternatief systeem, laat Vion-topman Ronald Lotgerink tijdens de presentatie van de jaarcijfers weten. Hij noemt het 'nog best lastig' om tot een goede weging te komen van alle variabelen die een concurrerende prijs moeten opleveren.

'De markt is zeer volatiel gebleken door de impact van de coronapandemie en dierziekten, maar ook door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die verstorend werken op de prijzen', zegt Lotgerink. De nieuwe uitbetalingssystematiek zal eerst worden getoetst voordat deze wordt geïmplementeerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer