Vion en Agrifirm leggen proefvelden aan voor veldbonen

In de zoektocht naar plantaardige eiwitten van dichtbij voor het samenstellen van vleesvervangers werkt Vion samen met Agrifirm en akkerbouwers. Dit groeiseizoen komen er proefvelden in Zeeland en het noorden van Friesland. De velden worden ingezaaid met veldbonen.

Vion+en+Agrifirm+leggen+proefvelden+aan+voor+veldbonen
© Han Reindsen

De vleesverwerker bouwde in 2020 de runderslachterij in Leeuwarden om naar een locatie waar vleesvervangers worden geproduceerd, ME-AT. Het streven is dat te doen met grondstoffen uit de regio. Vion-topman Ronald Lotgerink zegt dat bonen als plantaardige eiwitbron de voorkeur hebben als vervanger van dierlijke eiwitten.

De teelt van veldbonen was bijna helemaal uit Nederland verdwenen. Sinds een jaar of zes is door de vergroeningseis van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) sprake van een hernieuwde belangstelling voor gewassen als veldbonen.


Bitterstoffen zijn nadeel

Nadeel van veldbonen, maar ook van eiwitvervangers als lupine en soja, zijn de bitterstoffen die ze bevatten. Denk aan tannines, vicine en convicine. Deze stoffen verminderen de verteerbaarheid van bonen. Daar is nog veredelingswerk te doen en dat kost tijd, stelt Lotgerink.

De grondstoffen waarvan ME-AT de vleesvervangers maakt, komen nu nog voor een belangrijk deel van buiten Europa. Vion streeft naar het gebruik van 'regionaal' geteelde grondstoffen, geeft Lotgerink aan. Onder 'regionaal' verstaat hij de Europese Unie. Vion is in Duitsland al langer actief in vleesvervangers en halffabricaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer