Vion+verlaagt+CO2%2Duitstoot+in+levensmiddelentransport
Nieuws
© Vion

Vion verlaagt CO2-uitstoot in levensmiddelentransport

Slachterijconcern Vion wil het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van zijn wagenpark op de Duitse wegen in de komende jaren tot 8 procent verminderen.

De vermindering van het dieselverbruik met gemiddeld 1,8 liter per 100 kilometer wordt mogelijk gemaakt door een holistisch aerodynamisch systeem voor trekkers met opleggers dat is ontwikkeld door lucht- en ruimtevaartingenieurs van de start-up Betterflow in het Duitse Aken. Half maart heeft Vion de eerste oplegger met aerodynamische uitrusting in ontvangst genomen.

'Het brandstofverbruik van een trekker wordt grotendeels bepaald door de aerodynamische eigenschappen van de oplegger', zegt Sven Janssen, directeur Logistics bij Vion. 'Hoe beter de aerodynamica, hoe lager de luchtweerstand en daarbij ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de trekker.' Met dit verband houden de aerodynamische ontwerpers van Betterflow zich sinds 2014 bezig en maken ze concrete producten.

Het verbruik van de trekkers, en daarmee ook de CO2-uitstoot, is afhankelijk van de rijcyclus, de lading en de voertuigconfiguratie. Om het verbruik en de uitstoot te verminderen, ontwikkelden de ingenieurs van de start-up drie specifieke componenten: een bodembekleding, een vleugel aan de voorkant van de oplegger en een achtervleugelsysteem dat automatisch opengaat bij een snelheid van 60 kilometer per uur.

Gestroomlijnde oplossing

Om deze gestroomlijnde oplossing uit de lucht- en ruimtevaarttechniek voor het eerst met deze opleggers voor de vleesindustrie op de weg te brengen, kiest Vion voor Mercedes Benz en de bedrijfswagenfabrikant Schmitz Cargobull als aanvullende partners.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer