Algen en insecten verbeteren gezondheid en productie kippen

Algen en insecten kunnen in de toekomst een groot deel van het soja-eiwit vervangen. 'Op korte termijn zijn kleine hoeveelheden ook al interessant, omdat ze de gezondheid en productie kunnen verbeteren', stelt projectcoördinator Ageeth van der Lee van Feed Design Lab tijdens het webinar Alternatieve eiwitbronnen.

Algen+en+insecten+verbeteren+gezondheid+en+productie+kippen
© René Eijsink

Van der Lee schetst tijdens het webinar eerst hoeveel eiwit er nodig is als Europa geen gebruik meer zou maken van geïmporteerde eiwitgrondstoffen, waaronder veel soja. Dan is er een tekort aan 12,2 megaton eiwit, dat is 12,2 miljoen ton.

Europa zelf kan daarvan nog 8,1 megaton produceren op onder andere braakliggend landbouwgrond. Dan is er nog een tekort aan 4,1 megaton. Dat gat zou mogelijk kunnen worden gedicht door meer Europees eiwit te produceren met algen en insecten. Door die algen en insecten op restproducten te kweken, zijn kringlopen te sluiten.

Algen zijn al toegestaan en levende insecten inmiddels ook. Maar gedroogde insecten of insecteneiwit nog niet. Al wordt daar in de Eureopese Unie wel aan gewerkt.


4 procent hogere groei

Lastig is dat insecten en zeker ook algen nu nog prijzig zijn en het aanbod klein is. Toch ziet Van der Lee mogelijkheden voor deze producten. 'Je kunt de producten nu al inzetten als additief. Ze verbeteren de smaak, darmgezondheid en weerstand. Onderzoek met 0,8 procent algen in het voer van vleeskuikens laat al zien dat de groei hiermee verbetert met 4 procent. En er is een tendens tot een lagere voerconversie. Daarbij zijn er in het bloed van de kuikens minder stoffen die duiden op ontstekingen. En levende insecten zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt als afleidingsmateriaal voor het pluimvee.'

Zodra er vraag komt naar algen en insecten en de wetgever overstag gaat, zal ook de productie gaan groeien. 'Een hogere productie betekent ook dat de prijs kan dalen', aldus Van der Lee.

Zeker voor eieren ziet de Feed Design Lab-projectcoördinator snel kansen voor de inzet van algen en insecten. 'De eiermarkt is al gewend aan het werken met concepten. Daar kun je alternatieve eiwitbronnen dan ook snel als een nieuw concept kwijt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer