Tjeerd de Groot: 'Nu samen met boeren aan de slag'

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 wil de komende vier regeringsjaren werk maken van kringlooplandbouw. 'De spade moet nu echt de grond in. Het is nu nog vooral een papieren werkelijkheid.'

Tjeerd+de+Groot%3A+%27Nu+samen+met+boeren+aan+de+slag%27
© Dirk Hol

De Groot zegt daags na de eerste verkiezingsuitslagen veel felicitaties te hebben ontvangen uit alle delen van de agrarische sector en industrie. In de voorlopige uitslagen staat D66 op een forse winst van vijf zetels ten opzichte van vier jaar geleden. De regeringspartij komt nu uit op 24 zetels en zal samen met de VVD (35 zetels) de romp gaan vormen van een nieuw kabinet.


De landbouwwoordvoerder van de democraten ziet de verkiezingsuitslag als steun van de kiezer voor het gevoerde beleid op het gebied van klimaat en biodiversiteit. 'De kiezer heeft laten zien onze koers te ondersteunen en onderstreept daarmee de noodzaak om te veranderen.'

De Groot wil de komende vier jaar uitvoering geven aan de kringlooplandbouw. 'We gaan boeren uit het huidige systeem halen en laten zien dat er andere wegen zijn dan alleen maar schaalvergroting en intensivering.' Speerpunten van D66 in de formatie zijn om keuzes te maken bij het Europese landbouwbeleid, de kennisontwikkeling en een ander functioneren van de keten.

We gaan boeren uit het huidige systeem halen

Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid D66

Samen met de boeren aan de slag

Op de vraag of hij ook begrijpt dat boeren mogelijk niet verheugd zijn over de overwinning van D66, zegt De Groot: 'Onze verkiezingsslogan was dat we niemand laten vallen. Dat geldt ook voor de boeren. We willen dit echt samen met hen gaan doen en ook samen aan de slag. Er is veel geld voor de landbouw uitgetrokken en we gaan kijken naar de regelgeving. De kringlooplandbouw moeten we nu met elkaar echt gaan uitvoeren.'

De Groot staat op plek 8 van de D66-lijst en is sinds 2017 Kamerlid. Hij stond destijds op plek 19 van de kandidatenlijst en de partij kreeg ook negentien zetels. Tot zijn installatie in de Tweede Kamer was hij directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie. In de Tweede Kamer heeft De Groot de portefeuille landbouw en visserij, natuur, dierenwelzijn, voedsel(productie), krimp en toerisme. Zijn missie is om de voedselproductie te verduurzamen en hij pleit voor een 'nieuwe groene revolutie'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer