%27Minder+omschakeling+naar+biologisch+is+zorgwekkend%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Minder omschakeling naar biologisch is zorgwekkend'

Op dit moment is 3,8 procent van het Nederlandse landbouwareaal biologisch. De Europese doelstelling dat in 2030 tenminste 25 procent van het areaal biologisch moet zijn, is daarom erg ambitieus voor Nederland, stelt landbouwminister in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

De minister wijst er op dat de doelstelling van 25 procent een ambitie is voor de Europese Unie als geheel. De lidstaten zullen gezamenlijk bijdragen aan deze doelstelling. Voor Schouten is de omschakeling naar kringlooplandbouw de hoofddoelstelling in haar beleid. De omschakeling naar biologische landbouw is daar vervolgens een voorbeeld van.

Schouten noemt het zorgwekkend dat minder boeren in Nederland de omschakeling naar biologisch maken. 'Want door omschakeling naar biologische landbouw wordt een concrete bijdrage geleverd aan zowel de transitie naar kringlooplandbouw als aan de Europese ambitie 'tenminste 25 procent van het landbouwareaal van de EU biologisch in 2030'.'


Te weinig perspectief

Volgens Schouten is niet precies duidelijk waarom minder boeren op het moment overschakelen op biologisch. 'In algemene zin zie ik dat veel boeren op dit moment perspectief missen. Mijn beleid is erop gericht om voor boeren dit perspectief te vergroten en om ondernemerschap te stimuleren in de transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering.'

De minister zegt nauwgezet de uitwerking van de 'Boer tot bord'-ambities in een 'Biologisch Actieprogramma (Organic Action Plan) te volgen. De Europese Commissie hoopt dat programma eind maart te presenteren. 'Ik zal bekijken wat deze plannen voor Nederland kunnen betekenen.' Ze vindt het verder cruciaal dat de vraag naar biologisch voedsel toeneemt. 'Ik juich pilots toe waarin bijvoorbeeld wordt geëxperimenteerd met de plek in het schap. Deze pilots laten in de praktijk zien dat het consumentengedrag hiermee beïnvloed kan worden.'

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer