Gelders gedeputeerde: 'Agrifood 2021-2030 is bewegend plan'

Het programma 'Agrifood 2021-2030' van provincie Gelderland is een 'bewegend plan'. Volgens landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) is het belangrijk om nu een fundament te leggen voor de landbouwkoers en kan er later waar nodig worden bijgestuurd.

Gelders+gedeputeerde%3A+%27Agrifood+2021%2D2030+is+bewegend+plan%27
© Dirk Hol

Dat zei Drenth woensdag bij de behandeling van de aangepaste versie van het programma 'Agrifood 2021-2030' tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten.

Volgens de gedeputeerde zijn er in de agrarische sector voortdurend nieuwe vragen en ontwikkelingen, maar moet dat er niet toe leiden dat de besluitvorming over de landbouwkoers telkens vooruitgeschoven moet worden. 'Als er één sector in transitie is, is het de landbouwsector. Dus op welk moment je ook komt met dit programma, er zijn altijd direct weer nieuwe vragen.'


Telkens aanpassen

Drenth noemt het programma 'Agrifood 2021-2030' dan ook geen statisch plan, maar een bewegend plan. 'Dat betekent dat je de plannen dus telkens aanpast. Nu is het een richting waarheen je beweegt. In de loop van de tijd wordt het steeds concreter. We maken een toonaangevende stap op Nederlandse schaal. Soms moet je die eerste stap zetten en daarna doorontwikkelen en leren.'


De rol van de provincie ligt volgens de gedeputeerde in het stimuleren en faciliteren van agrarisch ondernemers en veel minder in regelgeving. 'Het gaat om negenduizend individuele ondernemers die we niet zomaar de bedrijfsvoering kunnen voorschrijven. We moeten hen proberen te stimuleren en faciliteren een transitie te maken.'


Natuurinclusieve kringlooplandbouw

De focus daarbij ligt op een natuurinclusieve kringlooplandbouw met een bestendig verdienmodel.

In Provinciale Staten is een ruime meerderheid voor het programma. Wel hebben meerdere partijen nog vragen over de traditionele veehouderij. Zo maakt Janet Duursma van GroenLinks zich zorgen over het blijven ondersteunen van traditionele landbouw. Haar PvdA-collega Karin Jeurink deelt die zorg. 'Hoe kan intensieve veehouderij naast dit verhaal blijven bestaan? Dat is best ingewikkeld.'


De kool en de geit sparen

Antoon Kanis (D66) voegt daaraan toe: 'Door de keuzes die we maken over de veehouderij, sparen we de kool en de geit. Het is onverstandig om die ruimte te blijven bieden.'

Drenth: 'Je kunt niet alles in één keer oppakken. Je moet kijken waar je het snelst een grote slag kunt maken. Dat kan bij de grote middengroep, mensen die zoeken naar een richting. Daar heb ik draagvlak. Als je die hebt, is het sectorbreed een uithangbord voor heel Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer