VVD: 'Het landbouwministerie blijft'

VVD-landbouwwoordvoerder Jan Klink wil ook in het nieuwe kabinet een landbouwminister. Verder hekelt hij de polarisatie in de agrarische sector. 'We moeten gewoon met elkaar in gesprek gaan. Dat heeft de sector altijd gedaan als er problemen waren.'

Klink zegt de polarisatie in de agrarische sector 'verschrikkelijk' te vinden. 'Het is belangrijk om samen rond de tafel te zitten als er problemen zijn of zaken moeten worden besproken. Dat heeft de sector altijd gedaan en moet dat ook blijven doen.'

Hoewel Klink eerder zei het niet per se noodzakelijk te vinden dat de landbouwsector een eigen departement heeft, geeft hij nu aan dat het ministerie, dat vier jaar geleden is opgetuigd, behouden moet blijven. 'We laten nu niet een departement vervallen als het net is opgetuigd. In die discussie moeten we niet weer terechtkomen.'


Positie en waarde land- en tuinbouw

Verder benadrukt Klink vooral uit te willen gaan van de overeenkomsten tussen politieke partijen en op basis daarvan beleid te willen maken. Hij doelt daarmee op het verschil van inzicht met D66 over de economische positie en waarde van de land- en tuinbouw.

Het is belangrijk om samen rond de tafel te zitten als er problemen zijn of zaken moeten worden besproken

Jan Klink, landbouwwoordvoerder VVD

Samen met deze partij gaat de VVD waarschijnlijk de romp vormen van een nieuw kabinet. 'De focus ligt op waar we het over eens zijn. De kiezer heeft steun gegeven aan het huidige kabinetsbeleid en die steun is zelfs gegroeid.' Volgens de voorlopige uitslag heeft het huidige demissionaire kabinet 79 zetels in de Tweede Kamer.


Boerenzoon

Klink is zoon van een Groningse melkveehouder en studeerde landbouweconomie in Wageningen. Hij is voor het eerst verkiesbaar voor de Tweede Kamer en nu nog wethouder voor de VVD in de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren. De politicus verwacht het landbouwwoordvoerderschap over te nemen van Helma Lodders, die eerder al afscheid nam als VVD-Kamerlid.

Klink is nummer 35 op de lijst van de liberalen en met de huidige verkiezingsuitslag zou hij het net redden om in de Tweede Kamer te komen. Woensdag 31 maart worden de nieuwe Kamerleden beëdigd.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer