LTO vraagt nieuw kabinet ruimte om te ondernemen

LTO Nederland vraagt het nieuwe kabinet ruimte om te ondernemen. Dat heeft voorzitter Sjaak van der Tak laten weten in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag. Hij gaat het gesprek aan met de formerende partijen en rekent erop dat zij oog hebben voor de belangen van boeren en tuinders.

'Van cruciaal belang is dat boeren en tuinders de ruimte krijgen om te ondernemen voor de volgende generatie', zegt Van der Tak. 'Koerswisseling op koerswisseling na elk nieuw kabinet zet het verdienvermogen, en daarmee onze ruimte tot innovatie en verduurzaming, onder druk. We zullen de komende tijd in nauw contact staan met de formerende partijen om tot een goed en gezond regeerakkoord te komen.'


Van der Tak wijst onder meer op het verkiezingsmanifest van LTO. Daarin staan handreikingen voor beter beleid voor boeren en tuinders. Ook geeft LTO hiermee aan dat de sector oplossingen heeft voor de grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat. Van het beschikbaar houden van vers en gezond voedsel tot een waardevolle bijdrage aan de economie en van het versterken van een dynamisch platteland tot het verder verduurzamen van de maatschappij.
Verbinden na verkiezingstijd

Van der Tak verwacht verder dat de partijen de komende maanden meer naar elkaar zullen trekken. 'Verkiezingstijd betekent vaak: de verschillen uitvergroten. De afgelopen weken ging het er fel aan toe, soms ook over de rug van boeren en tuinders. Wij hopen van harte dat iedereen, die de komende vier jaar namens het Nederlandse volk keuzes over de inrichting van ons land mag maken, zich vooral richt op dat wat ons verbindt.'

'We gaan er vanuit dat het nieuwe kabinet rekening houdt met onze boeren en tuinders, die gezond, vers en veilig voedsel en groen produceren en van waarde zijn voor mens, dier, klimaat en milieu', besluit Van der Tak.


Snelle formatie

Als het aan ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ligt, wordt haast gemaakt met de formatie van een nieuwe regering. De grootste prioriteit is volgens de ondernemers om snel een herstelplan te maken om uit de coronacrisis te komen. Daarbij zien de organisaties een mogelijkheid voor de vorming van een stabiele meerderheidscoalitie met een 'internationaal georiënteerd' kabinet.

Het herstelplan moet daarbij a-politiek worden bekeken, staat in een gezamenlijke verklaring. 'Hoe komen ondernemers na de crisis over de schuldenberg heen? Hoe kunnen ze weer investeren in hun bedrijf, in de samenleving en hoe kunnen ze de toekomst van Nederland met succes vormgeven?'


Lastenverzwaringen

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland mogen lastenverzwaringen het herstel niet in de weg zitten. 'Verder moet in de geest van het herstelplan gewerkt worden aan onder meer werkbare oplossingen voor het stikstofprobleem en het klimaatbeleid die ondernemers ondersteunen, waardoor we echt meters maken en met langjarige zekerheid.'

Op het terrein van de arbeidsmarkt hopen de ondernemers met de vakbeweging te komen tot afspraken over een beter functionerende arbeidsmarkt waar een nieuw kabinet zijn voordeel mee kan doen.


Spaargeld van de kinderen

Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW vindt dat ondernemers, die als gevolg van de coronacrisis met schulden kampen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of bij financiers, lang de tijd moeten krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen. Daarvoor pleit ze in een interview met de Volkskrant. Volgens Thijssen moet worden geïnvesteerd om uit de crisis te komen. Doorgaans komt 80 procent van de investeringen volgens haar uit het bedrijfsleven. 'Bedrijven moeten daar dan wel de ruimte voor hebben.'

Thijssen constateert dat er zich een sociaal drama voltrekt bij ondernemers die al maanden dicht zijn. Sommigen zelfs een jaar. 'Ze moeten hun pensioenpot aanspreken of het spaargeld van hun kinderen', zegt ze. 'Belastingbetaling wordt uitgesteld en dat loopt op tot een schuld. Iedereen denkt dat ze overeind worden gehouden, maar ze moeten maandelijks toeleggen. Nog los van het principiële punt dat als je door de overheid gesloten wordt, je eigenlijk 100 procent van je kosten gecompenseerd moet krijgen.'


Schulden uitsmeren

VNO-NCW kijkt nu met banken en ministeries of er een soort vermogensfaciliteit kan komen voor zwaar getroffen ondernemers. Schulden moeten volgens Thijssen daarom over langere tijd uitgesmeerd worden. Bedrijven hebben volgens haar eigen vermogen nodig om te kunnen investeren. 'We kijken nu met banken en ministeries of er een soort vermogensfaciliteit kan komen voor zwaar getroffen ondernemers', aldus de VNO-NCW-voorzitter.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer