Hoekstra+wil+door+als+CDA%2Dleider
Nieuws
© Dirk Hol

Hoekstra wil door als CDA-leider

CDA-leider Wopke Hoekstra wil na de dreun die zijn partij moest incasseren het vertrouwen van de kiezer terugwinnen. 'Er is echt werk aan de winkel.'

Het is vooral een klus om van het CDA weer een 'volkspartij' te maken, denkt lijsttrekker Hoekstra. 'Die ambitie moet je hebben en die houd ik ook. Maar ik heb ook gezien dat het deze keer niet eens bijna gelukt is'.

'De day after is een beetje hetzelfde als de night before', zei Hoekstra donderdagochtend bij aankomst in het Kamergebouw. Wel wil hij nog 'een hele periode' vastplakken aan zijn beperkte tijd tot nu toe als leider van de partij.


De nieuwe CDA-fractie, die waarschijnlijk uit vijftien mensen bestaat, kwam bijeen in perscentrum Nieuwspoort. Grote afwezige was Pieter Omtzigt, de nummer twee van de partij, die zegt meer tijd nodig te hebben voor zijn herstel na een intensieve verkiezingscampagne. De overige (kandidaat-)Kamerleden waren zichtbaar aangeslagen en teleurgesteld.


Heleboel minder

De fractie krimpt van negentien naar vijftien leden, volgens de prognose van de verkiezingsdienst van het ANP. De exitpolls op woensdagavond gingen nog uit van veertien zetels. 'Ja, dat is er één meer dan gisteren, maar het zijn er een heleboel minder dan we graag hadden gewild', zei Hoekstra. 'Het blijft in alle varianten teleurstellend.'

Te midden van zijn fractiegenoten verwelkomde de lijsttrekker eerst de nieuwe kandidaten die waarschijnlijk in de Kamer komen: de Brabantse Inge van Dijk, presentatrice Lucille Werner en Derk Boswijk, de fractievoorzitter in Utrecht.

Met de fractie wil Hoekstra vooral spreken over 'hoe nu verder', vertelde de christendemocraat. 'Dat zal een eerste gesprek van vele worden.' Overigens zal niet alleen de fractie, maar ook de volledige partij 'heel kritisch' naar zichzelf kijken, zo zei CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum. 'Maar we hebben een hele goede leider en daar gaan we mee door.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer