Jan Cees Vogelaar: 'Voor boer en tuinder geen goede uitslag'

Tweede Kamerkandidaat en voormalig boerenbestuurder Jan Cees Vogelaar is blij met de verkiezingsuitslag van zijn partij JA21. Toch is hij tegelijkertijd bezorgd over wat de landelijke uitslag voor boeren en tuinders betekent. 'Dat D66 zo groot is geworden, wat gaat dat betekenen?'

Jan+Cees+Vogelaar%3A+%27Voor+boer+en+tuinder+geen+goede+uitslag%27
© Dirk Hol

Vogelaar staat nummer 7 op de lijst van de nieuwe partij JA21, met lijsttrekker Joost Eerdmans. De partij komt hoogstwaarschijnlijk met vier zetels in de Tweede Kamer. In principe komt Vogelaar er dus niet in, behalve als hij met voorkeurstemmen een zetel weet te bemachtigen. Maar dat wordt pas volgende week bekendgemaakt. 'Daar ga ik niet over speculeren, dat merken we volgende week vanzelf.'


Vogelaar maakt zich op basis van ervaringen de afgelopen jaren naar eigen zeggen geen illusies over de opstelling van de VVD en het CDA in mogelijke onderhandelingen met D66. 'En als Tjeerd de Groot zegt dat de spade nu echt de grond in moet, wat bedoelt hij dan? Om het graf te delven van boeren en tuinders? Of om al die nieuwe natuur aan te leggen waar D66 voor pleit? Ik maak mij geen illusies dat er buiten het regeerakkoord met rechtse partijen zomaar veel te regelen valt.'


Metingen stikstof

De voormalig voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds is blij dat dit fonds anderhalf jaar geleden gestart is met het onderzoek naar de daadwerkelijke stikstofdepositie rond melkveehouderijen en in de natuur. Dit langdurige onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. Het zal volgens Vogelaar heel belangrijk worden voor het toekomstige Nederlandse stikstofbeleid. 'Tot nu toe is er nooit langer dan drie maanden gemeten en er wordt gebruikgemaakt van modelberekeningen die gebaseerd zijn op drijfzand.'

Volgens Vogelaar kan er geen sprake zijn van inkrimpen van de veestapel de komende jaren tot de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. 'Besluiten hierover zullen juridisch niet stand houden bij de rechter op basis van de huidige tekortschietende modelberekeningen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer