Eerste+zeshonderd+struiken+in+Steenbergen+voor+pilot+Groene+Cirkels
Nieuws
© Cosun Beet Company

Eerste zeshonderd struiken in Steenbergen voor pilot Groene Cirkels

Zeshonderd struiken zijn woensdag aangeplant bij akkerbouwer Pieter Maris aan de Bloemendijk in het Brabantse Steenbergen. Initiatief 'Landbouw en openbaar groen' komt voort uit Groene Cirkels, een samenwerking van diverse partijen in de regio, waaronder ZLTO. Doel daarvan is om elkaar te versterken en versneld te verduurzamen.

Het plan is om in een gebied tussen de suikerfabriek in Dinteloord en de stadskern Steenbergen openbare stroken te voorzien van nieuwe beplanting en deze op een duurzame manier te beheren. De stroken trekken allerlei insecten aan. Sommigen kunnen ziekten en plagen in de gewassen op naastgelegen akkers op natuurlijke wijze bestrijden. Daardoor vermindert het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Aan de Bloemendijk in Steenbergen zijn zes soorten struiken door elkaar (kruislings) geplant. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) struiken. FAB is gericht op het stimuleren van biodiversiteit op het agrarisch bedrijf en het natuurlijke vermogen om daarmee ziekten en plagen te beheersen. Akkerbouwer Pieter Maris uit Dinteloord is een van de demobedrijven, die via ZLTO als projectpartner, meedoet aan het driejarige Europese project FABulous Farmers.


Landbouw en openbaar groen

In 'Landbouw en openbaar groen' werken onder andere ZLTO, gemeente Steenbergen, provincie Noord-Brabant, Cosun Beet Company en HAS Den Bosch samen. Drie studenten van de HAS richten zich in hun afstudeeronderzoek op het monitoren van de insecten en het vastleggen van deze gegevens in bijvoorbeeld een app. ZLTO-projectleider Wico Dieleman is enthousiast over de samenwerking. 'Hiermee versterken we de interactie tussen landbouw en openbaar groen.'

Ook wethouder Willy Knop van de gemeente Steenbergen is zeer te spreken over het project aan de Bloemendijk. 'De openbare beplanting levert daar op een innovatieve manier een bijdrage aan de biodiversiteit en de belangen van de agrarische ondernemers'. Manager Agrarische Zaken Pieter Brooijmans bij Cosun Beet Company is er trots op dat de partners in korte tijd in een brede samenwerking de eerste aanplant in het pilotgebied realiseren. 'Dit voorbeeld zal meer partijen ertoe overhalen om mee te doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer