Goede+kansen+circulaire+landbouw+Groene+Hart
Nieuws
© Koen van Wijk

Goede kansen circulaire landbouw Groene Hart

Er zijn volop kansen voor een circulaire economie met een belangrijke rol voor de landbouw in het Groene Hart. Dat blijkt uit onderzoek van Metabolic Consulting in opdracht van de Rabobank en Groene Cirkels.

Er liggen bijvoorbeeld mogelijkheden hiervoor in het open veenweidegebied, door gebruik te maken van landbouwgewassen of veerassen die ook op drassige grond gedijen.

Ook kan de draagkracht van het veld worden verbeterd door onderwaterdrainage of het ophogen van land met organisch materiaal. Bouwen op een slappe veenbodem brengt hoge kosten met zich mee, evenals een kans op schade. Innovatieve bouwsystemen en circulaire woningbouw kunnen daarvoor een oplossing zijn.

Reststromen

Door te onderzoeken hoe agrarische gewassen of organische reststromen gebruikt kunnen worden voor biobased materialen, kunnen grondstoffen meerdere malen gebruikt worden.

Verpakkingsmateriaal van vezels is hier een mooi voorbeeld van. Circulaire sierteelt zorgt voor minder milieudruk en een betere waterkwaliteit. Bovendien bespaart het kosten.

Proeftuin

Het Groene Hart heeft een sterke logistieke en handelssector. Dit kan een proeftuin zijn voor innovaties. Bovendien is in het Groene Hart voldoende duurzame energie beschikbaar die gebruikt kan worden als brandstof.

Denk hierbij aan rijden op waterstof of biogas uit mest. De totale energievraag van het Groene Hart (nu nog 95 procent fossiele brandstof) kan worden ingevuld met lokaal opgewekte duurzame energie en energiebesparingen.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer